2024.04.20 | Szombat
Tivadar napja

Egyre többen gondoskodnak a nyugdíjas éveikről
2017.05.24
Nyugdíj
1823
.
A magyar munkavállalók 42 százaléka vagy rendelkezik valamilyen nyugdíjcélú megtakarítással, vagy tervezi azt az OTP Öngondoskodási Indexének legutóbbi eredményei szerint. Ez 13 százalékos emelkedés a korábbi eredményekhez képest. A mért adatokat a gyakorlat is alátámasztja. Az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár tagjai az év első négy hónapjában 28 százalékkal több egyéni befizetéssel gyarapították megtakarításaikat, mint a tavalyi év azonos időszakában.

Az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár tagjai 2017 első negyedévében nemcsak elméletben, de gyakorlatban is elkezdtek gondoskodni a boldog nyugdíjas évekről. Január és április között 3,7 milliárd forintnyi egyéni befizetés érkezett a piacvezető pénztárhoz, ami több mint 28 százalékos emelkedést jelent a tavalyi év első négy hónapjához képest.

A pozitív eredmények kapcsán Nagy Csaba, az OTP Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója kiemelte: „Ritka, hogy ennyire pozitívan értékeljünk egy stagnálást, azonban nagyon fontos eredmény volt számunkra, hogy az egyéni hozzájárulások bővülése mellett, a munkáltatók – a cafeteria jogszabályváltozás ellenére is – mintegy 1,9 milliárd forinttal, azaz a tavalyival közel azonos összeggel támogatták dolgozóik nyugdíjcélú öngondoskodását. Bízunk benne, hogy ez a tendencia kitart, és a munkaadók a jövőben sem engedik el dolgozóik kezét”. Az egyéni hozzájárulások bővülése kapcsán elmondta: „Az OTP Öngondoskodási Index felmérései már sejtették, hogy a lakosság elméletben elkezdett felkészülni a boldog nyugdíjas korra. Az idei első negyedév eredményei egyértelműen azt mutatják, hogy készek a gyakorlatban is tenni azért, hogy ne kelljen örökké dolgozniuk.”

A taglétszám és a kezelt vagyon tekintetében is piacvezető OTP Nyugdíjpénztárnál az egyéni befizetések bővülése elsősorban az egyéni eseti befizetések több mint kétszeresére történő növekedésének köszönhető. Amíg tavaly áprilisig mintegy 481 millió forint, addig az idei első négy hónapban több mint 1 milliárd forint eseti hozzájárulással bővítette megtakarításait a mintegy 221 000 pénztártag.

A cafeteria-nyilatkoztatási időszakban a munkáltatók az 1,9 milliárd forintnyi tagdíj hozzájáruláson belül, az eseti adományok összegét a korábbi időszak több mint háromszorosára, 5 millió forintról 18 millió forintra emelték az év első négy hónapjában.

A vagyon és taglétszám tekintetében is a piac 20 százalékát magáénak tudó OTP Nyugdíjpénztárba az év első négy hónapjában összesen 5,6 milliárd forintot fizettek be. Ezzel a kezelt vagyon nagysága meghaladta a 229 milliárd forintot.
Forrás: Café PR, OTP.hu