2024.10.06 | Vasárnap
Brúnó, Renáta napja

Rekord mennyiségű állásra lehet jelentkezni, de még mindig kell az önéletrajz
2017.04.11
Munkahely
906
.
Több mint 33 ezer új állást hirdettek meg a cégek a legnagyobb állásoldalon 2017 első negyedévében. Sok esetben a munkaerőhiány miatt csökkentek a jelöltekkel szembeni elvárások is. Ettől függetlenül a cégvezetők és HR szakemberek döntő többsége változatlanul ragaszkodik ahhoz, hogy lássa a fehérgalléros pozícióra jelentkező jelölt önéletrajzát. A kékgalléros álláshirdetések többségében is elvárás a CV, de egyre több helyen elfogadják már az egyszerűbb, adatlapos jelentkezést is.

Közel 6 ezer cég, több mint 33 ezer új pozíciót hirdetett meg online a profession.hu felületén 2017 első három hónapjában. Az oldal 15 éves működésének legmagasabb számai a teljes online álláspiac szempontjából is mérvadóak. A legtöbb hirdetésben szakmunkára, vagy valamilyen fizikai munkára keresnek dolgozókat a cégek, ezt követi a gyártás/termelés és az értékesítés/kereskedelem kategóriája. A jelentkezők is leginkább a szakmunkákat keresik, de ezt az adminisztrációs, asszisztensi munkák követik, ahol sokkal jelentősebb túljelentkezéssel kell számolni.

Sok helyen még tapasztalat sem kell
Soha nem volt még ilyen a magas azoknak a meghirdetett pozícióknak a száma, ahol semmilyen tapasztalatot nem várnak el a jelentkezőktől. Az első negyedévben több mint 10 ezer ilyen állást hirdettek meg csak a vezető álláskereső oldalon a cégek. A leggyakoribb elvárás egyébként az 1 és 3 év közötti munkatapasztalat, január és március között 14 ezer ilyen pozíció nyílt meg. A jelentkezéseknél már más az arány, itt a legtöbben úgy pályáznak, hogy még 1 éves tapasztalattal sem rendelkeznek.

Még mindig a könyvelő és a fejlesztő a legkeresettebb
Konkrét pozíciókat tekintve kimozdíthatatlan a meghirdetett állások csúcsáról a könyvelő és a fejlesztő pozíció. Ezek esetében egy középfokú nyelvvizsgával is számos lehetőség közül választhatnak a munkavállalók. Összességében a cégek legnehezebben most is a programozói és a villamosmérnöki állásokra találtak legnehezebben szakembereket. Legtöbben ezzel szemben az adminisztrátort, eladót, asszisztenst és területi képviselőt kereső hirdetésekre adták be a jelentkezésüket.

Még mindig kell az önéletrajz
A profession.hu áprilisban 200 cégvezetőt és HR szakembert kérdezett meg arról, hogy mennyire találják még fontosnak az önéletrajzot. A fehérgalléros állások esetén 10-ből 9-en ragaszkodnak hozzá, 88 százalékuk kifejezetten ez alapján választja ki, hogy kit hív be interjúra. A kékgalléros álláshirdetések esetében nincs feltétlen minden munkakörhöz szükség részletes információkra a munkavállalókról, ezért a munkaadók már 49 %-a nem minden esetben vár önéletrajzot egy pozíció kiírásakor. Ezen igények kielégítésére a leginkább az egyszerűségre törekvő, elsősorban szakmunkát vagy a fizikai munkákat kínáló mobilalkalmazások nyújtanak megoldást, mint például a már több mint 50 ezres letöltésnél járó Mobil Munka. 
Forrás: Profession.hu, Noguchi
További hírek a kategóriából...
Akár látatlanban is elfogadna egy új álláslehetőséget a munkavállalók több mint fele
Egy napokban készült felmérés szerint a magyar munkavállalók elenyésző része, csupán 6%-a ragaszkodna ahhoz, hogy személyesen is találkozzon leendő felettesével vagy kollégáival, mielőtt elfogad egy új állásajánlatot. Közel 60%-uk viszont határozottan állítja, hogy megelégedne azzal, ha csak telefonos és videós állásinterjúra lenne lehetősége, úgy is tudna döntést hozni.

Álláskeresés világjárvány idején: az online megoldásoké a főszerep
Keressen valaki munkát akár azért, mert a koronavírus miatt kialakult helyzetben veszítette el az állását, vagy azért, mert éppen a világjárvány kitörése előtt mondott fel előző munkahelyén, első találkozása leendő munkaadójával valószínűleg nem a megszokott módon történik majd. A járványügyi intézkedések miatt ezen a területen is a személyes kontaktust nem igénylő megoldások kerültek előtérbe.

Mától ingyenesen lehet feladni álláshirdetéseket önkéntes és egészségügyi állásokra
A mai naptól minden, a koronavírussal szembeni küzdelmet elősegítő önkéntes, illetve egészségügyi állás közzétételét ingyenesen vállalja a Profession.hu. A kezdeményezés célja, hogy az egészségügyi háttérrel rendelkező szakembereket, illetve a segíteni vágyókat és azokat a helyeket, ahol most a legnagyobb szükség van rájuk, a lehető leghatékonyabban és leggyorsabban kössék össze.