2024.10.06 | Vasárnap
Brúnó, Renáta napja

Nőttek a munkaköltségek tavaly az Európai Unióban, de nagyok az országok közötti különbségek
2017.04.07
Munkahely
790
.
Emelkedtek az egy órára jutó munkaköltségek tavaly az euróövezetben és az Európai Unió egészében egyaránt, az egyes országok között azonban továbbra is hatalmas különbségek vannak ezen a téren - derült ki az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) csütörtökön közzétett jelentéséből.

Az adatok szerint az euróövezetben 1,4 százalékkal nőttek 2016-ban az egy órára vetített költségek - bérek, fizetések, mellékköltségek - az egy évvel korábbihoz képest. A huszonnyolc tagú Európai Unióban pedig 1,6 százalék volt a tizenkét havi növekedés.

A legnagyobb emelkedést Romániában (+12,7 százalék), Bulgáriában (+7,8) és Litvániában (+7,5) regisztrálták, csökkenést kizárólag Olaszországban (-0,8) jegyeztek fel. Magyarországon 4,6 százalékkal emelkedtek a munkaköltségek tavaly.

Az Európai Unió egészében az átlagos óránkénti munkaköltség 25,4 euró volt, az eurózónában pedig 29,8 euró, a tagországok között azonban nagy különbségek vannak.

A legmagasabb munkaköltséget Dániában (42 euró), Belgiumban (39,2), Svédországban (38), Luxemburgban (36,6) és Franciaországban (35,6) mérték. A legalacsonyabbat Bulgáriában (4,4 euró), Romániában (5,5), Litvániában (7,3), Lettországban (7,5), Magyarországon (8,3) és Lengyelországban (8,6) regisztrálták.
Forrás: MTI
További hírek a kategóriából...
Akár látatlanban is elfogadna egy új álláslehetőséget a munkavállalók több mint fele
Egy napokban készült felmérés szerint a magyar munkavállalók elenyésző része, csupán 6%-a ragaszkodna ahhoz, hogy személyesen is találkozzon leendő felettesével vagy kollégáival, mielőtt elfogad egy új állásajánlatot. Közel 60%-uk viszont határozottan állítja, hogy megelégedne azzal, ha csak telefonos és videós állásinterjúra lenne lehetősége, úgy is tudna döntést hozni.

Álláskeresés világjárvány idején: az online megoldásoké a főszerep
Keressen valaki munkát akár azért, mert a koronavírus miatt kialakult helyzetben veszítette el az állását, vagy azért, mert éppen a világjárvány kitörése előtt mondott fel előző munkahelyén, első találkozása leendő munkaadójával valószínűleg nem a megszokott módon történik majd. A járványügyi intézkedések miatt ezen a területen is a személyes kontaktust nem igénylő megoldások kerültek előtérbe.

Mától ingyenesen lehet feladni álláshirdetéseket önkéntes és egészségügyi állásokra
A mai naptól minden, a koronavírussal szembeni küzdelmet elősegítő önkéntes, illetve egészségügyi állás közzétételét ingyenesen vállalja a Profession.hu. A kezdeményezés célja, hogy az egészségügyi háttérrel rendelkező szakembereket, illetve a segíteni vágyókat és azokat a helyeket, ahol most a legnagyobb szükség van rájuk, a lehető leghatékonyabban és leggyorsabban kössék össze.