2024.09.28 | Szombat
Vencel napja

Holnap kiderülhet, meddig megy el a jegybank
2013.06.24
Egyéb hírek
139
Holnap kiderülhet, meddig megy el a jegybank Hazai szempontból a hét legfontosabb eseménye a monetáris tanács holnapi kamatmeghatározó ülése, de friss adatokból sem lesz hiány. Többek között napvilágot látnak a friss foglalkoztatottsági, munkaerőpiaci, és fizetési mérleg statisztikák. Az Egyesült Államokból friss ingatlanpiaci adatokra és konjunktúramutatókra számíthatunk, az eurózónában pedig Németországra lehet érdemes figyelni. 


Holnap tartja soron következő kamatmeghatározó ülését a monetáris tanács. A Portfolio.hu által megkérdezett szakértők egyöntetűen úgy vélik, hogy újabb negyed százalékponttal, 4,25 százalékra mérsékli az irányadó ráta szintjét a jegybank. A piac azonban egyre inkább jelzést vár arról, meddig tart még a kamatcsökkentés, miközben pedig a Fed eszközvásárlási programjának várható lassulása miatt egy további kamatcsökkentést már kiárazott. Azaz közeledik a vége, legalábbis a piac szerint.



Csütörtökön napvilágot látnak a májusi foglalkoztatottsági és munkanélküliségi statisztikák. A február-áprilisi időszakban 3 millió 869 ezer foglalkoztatott volt Magyarországon, ami 58 ezer fővel magasabb az egy évvel korábbi szintnél. A munkanélküliségi ráta az első negyedévi 11,8% után 11,0 százalékra csökkent.



Pénteken az MNB közzéteszi az első negyedéves fizetési mérleg statisztikát. A negyedik negyedéves adatok szerint a tavalyi év utolsó három hónapjában jelentősen csökkent az áruk és a szolgáltatások egyenleg többlete, miközben mérséklődött a jövedelemmérleg deficitje, ez pedig azt eredményezte, hogy a folyó fizetési mérleg többlete a harmadik negyedévi 843 millió euróról 242 millió euróra esett. A folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlegeként adódó külfölddel szembeni nettó finanszírozási képesség 1387 millió eurót tett ki. Amennyiben a szezonális hatásoktól megtisztítjuk az adatokat, akkor ez a többlet 1282 millió eurót jelent, ami a GDP 5,1 százalékát teszi ki és azt jelenti, hogy a magyar gazdaság nettó finanszírozási képessége a tavalyi utolsó negyedévben 0,4 százalékponttal tovább javult.







Az Egyesült Államokból több fontos ingatlanpiaci adat érkezik a héten. Holnap napvilágot lát az áprilisi S&P Case-Shiller lakásár, és a májusi újlakás értékesítési statisztika, csütörtökön pedig az National Association of Realtors közöl adatokat a függőben levő lakásértékesítések alakulásáról. Múlt héten meglepően jó ingatlanpiaci adatok érkeztek. A használtlakás értékesítések száma három és féléves csúcsra emelkedett, amit a kedvező munkaerőpiaci fejleményekkel, és a gazdasági szereplők csökkenő pesszimizmusával magyaráztak az elemzők. Sokan arra számítanak, hogy az ingatlanpiaci élénkülés kedvező hatásai hamarosan a kapcsolódó szektorokban is érezhetők lesznek. Nőhetnek az építőipari és lakberendezési cikkek gyártóinak, a házépítőknek és az ingatlanforgalmazóknak a megrendelései.



Pénteken két fontos konjunktúramutató is érkezik az Egyesült Államokból. A júniusi chicagói beszerzési menedzser index és a felülvizsgált - szintén júniusi - Michigani fogyasztói hangulat index röviddel négy óra előtt látnak napvilágot.







Az eurózónában néhány német adatra érdemes figyelni. Ezek közül a legfontosabb az Ifo ma napvilágot látó, gazdasági hangulat indexe, a hét második felében pedig friss inflációs, munkanélküliségi és kiskereskedelmi adatokra számíthatunk.



portfolio.hu