2024.09.28 | Szombat
Vencel napja

Gyorsított eljárással küzd az áfacsalás ellen az EU
2013.06.25
Egyéb hírek
142
Gyorsított eljárással küzd az áfacsalás ellen az EU Az áfacsalás elleni küzdelem jegyében intézkedéscsomagot fogadott el az Európai Tanács. Az új direktíva lehetővé tenné a gyors reagálást és a fordított áfa bevezetését a telekom szolgáltatások, tabletek, laptopok, mobiltelefonok, játékkonzolok stb. kereskedelmében. 


A múlt pénteken megjelent közlemény szerint az így elfogadott direktívákat június végéig kell adoptálniuk a tagállamoknak. A politikai megállapodás jelenti az első lépést a következő hetek adoptációs folyamatához.



A közlemény azzal érvel, az áfacsalási módszerek gyorsan fejlődnek, így gyors válaszokat igényelnek. Az egyik ilyen például a 'körhinta', ami többször is megfordul az egyes országok közti kereskedelemben anélkül, hogy egyszer is áfabefizetés történne. Eddig az ilyen ügyeket a szokásos uniós procedúrával kezelték, azaz a Bizottság készített egy előterjesztést, amiről a Tanács döntött, az intézkedés pedig hónapokat vett igénybe.



Most gyorsított eljárásban tennék lehetővé a fordított áfa alkalmazását bizonyos termékkörökben, bizonyos időre az új direktíva által.



A fordított áfafizetés lényege, hogy az áfa befizetését az eladóról a vevőre helyezi át. Így küszöbölné ki azt, hogy a vevő olyan áfát igényeljen vissza, amit még be sem fizettek. A fordított áfát az alábbi termékkörökben engedélyezi a direktíva: mobiltelefonok, integrált áramkörök, telekom szolgáltatások, játékkonzolok, tabletek, laptopok, gabona- és mezőgazdasági nyersanyagok, félkész fémipari termékek.



A direktíva 2018. december 31-ig lesz érvényben.





portfolio.hu