2024.09.28 | Szombat
Vencel napja

Népszavazás lehet arról, mit áruljanak a trafikosok
2013.06.25
Egyéb hírek
140
Népszavazás lehet arról, mit áruljanak a trafikosok A dohánytermékek árusításával kapcsolatban fogadott el népszavazási kezdeményezést az Országos Választási Bizottság hétfői ülésén. Valaki azt szeretné, hogy a dohányboltokban csak dohánytermékeket lehessen árusítani. 


200 ezer aláírás kell - ha meg nem támadják



Ha az OVB most meghozott határozatával szemben nem érkezik jogorvoslati kérelem, akkor elindulhat az aláírásgyűjtés. Ahhoz, hogy a kérdésben népszavazást lehessen tartani, 200 ezer támogató aláírásra van szükség.



A hitelesített népszavazási kezdeményezés így szól: 'Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés úgy módosítsa a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról szóló és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló 2012. évi CXXXIV. törvényt, hogy a dohányboltban csak dohányterméket lehessen forgalmazni?'.



Az elektronikus aláírásgyűjtésről még győzködik egymást



Az OVB két népszavazási kezdeményezésről szóló döntését - szavazategyenlőség miatt - a következő, július 2-ára tervezett ülésére halasztotta. A testület ügyrendje szerint ugyanis ha szavazategyenlőség alakul ki egy határozattal kapcsolatban, akkor addig kell folytatni a vitát, azaz a tagoknak egymás meggyőzését, amíg valamelyik álláspont többséget nem kap.



A két kérdés arra irányul, az Országgyűlés fogadjon el törvényt arról, hogy a jövőben az OVB által hitelesített népszavazási, illetve népi kezdeményezések aláírásgyűjtő ívei elektronikus formában is aláírhatóak legyenek.





privatbankar.hu