2024.10.06 | Vasárnap
Brúnó, Renáta napja

Csupán a cégvezetők 14 százaléka zárkózik el a magasabb adózású cafeteria elemektől
2016.11.16
Munkahely
778
.
Bár jövőre többe kerül a munkáltatóknak gondoskodni a munkavállalóikról, egy felmérés szerint a cégvezetőknek csupán 14 százaléka zárkózott el a magasabb közteherrel adózó cafeteria juttatások megítélésétől - közölte az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár szerdán Fata László cafeteria szakértő munkáltatói felmérésére hivatkozva.

A közlemény ismerteti: a jelenlegi tervek szerint 2017. január elsejétől változik a nyugdíjelőtakarékosságot, az egészséget és az egészségmegőrzést támogató béren kívüli juttatások adózása. Az eddigi, kedvezményes, 34,51 százalékos adózás helyett jövőre a munkáltatók 49,56 százalékos teher mellett gondoskodhatnak munkavállalóikról.

A munkáltatói gondoskodás fontos szerepet tölt be a cégek életében, a megkérdezettek 90 százaléka alkalmaz valamilyen - dolgozói választásra épülő - cafeteria elemet. A cégvezetők 47 százaléka szerint 2017-ben a kedvező adózású készpénz lesz a legnépszerűbb cafeteria elem.

A piac legnagyobb szereplőjéhez, az OTP Nyugdíjpénztárhoz a befizetések egyharmada munkáltatói hozzájárulásból érkezett 2015-ben. Nagy Csaba, a pénztár ügyvezető igazgatója szerint bizakodásra ad okot, hogy a munkáltatók nagy része az átalakuló adóterhek ellenére sem mond le a hosszú távú gondoskodást elősegítő béren kívüli juttatásokról.

A szakember hangsúlyozza: elengedhetetlen, hogy a munkáltató egy ilyen fontos kérdésben a dolgozója mellé álljon, emellett ésszerű lenne, ha a munkavállalók az éves 100 ezer forintos készpénztámogatást öngondoskodásra fordítanák, hiszen egyéni befizetéseik után igénybe vehetik az év végi 20 százalékos adóvisszatérítési lehetőséget is.
Forrás: MTI
További hírek a kategóriából...
Akár látatlanban is elfogadna egy új álláslehetőséget a munkavállalók több mint fele
Egy napokban készült felmérés szerint a magyar munkavállalók elenyésző része, csupán 6%-a ragaszkodna ahhoz, hogy személyesen is találkozzon leendő felettesével vagy kollégáival, mielőtt elfogad egy új állásajánlatot. Közel 60%-uk viszont határozottan állítja, hogy megelégedne azzal, ha csak telefonos és videós állásinterjúra lenne lehetősége, úgy is tudna döntést hozni.

Álláskeresés világjárvány idején: az online megoldásoké a főszerep
Keressen valaki munkát akár azért, mert a koronavírus miatt kialakult helyzetben veszítette el az állását, vagy azért, mert éppen a világjárvány kitörése előtt mondott fel előző munkahelyén, első találkozása leendő munkaadójával valószínűleg nem a megszokott módon történik majd. A járványügyi intézkedések miatt ezen a területen is a személyes kontaktust nem igénylő megoldások kerültek előtérbe.

Mától ingyenesen lehet feladni álláshirdetéseket önkéntes és egészségügyi állásokra
A mai naptól minden, a koronavírussal szembeni küzdelmet elősegítő önkéntes, illetve egészségügyi állás közzétételét ingyenesen vállalja a Profession.hu. A kezdeményezés célja, hogy az egészségügyi háttérrel rendelkező szakembereket, illetve a segíteni vágyókat és azokat a helyeket, ahol most a legnagyobb szükség van rájuk, a lehető leghatékonyabban és leggyorsabban kössék össze.