2024.10.06 | Vasárnap
Brúnó, Renáta napja

Jelentős és tartós csökkenés jellemzi a magyarországi munkanélküliséget
2016.10.14
Munkahely
704
.
Amíg a legtöbb tagországban gondot jelent az állástalanok számának csökkentése, addig Magyarországon már 2010 óta jelentős javulás figyelhető meg a munkanélküliség területén - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára az uniós szakminisztereket tömörítő tanács csütörtöki luxembourgi ülése után.

Czibere Károly a foglalkoztatási, szociálpolitikai, egészségügyi és fogyasztóvédelmi tanács (EPSCO) ülését követően arról tájékoztatta telefonon az MTI-t, hogy Magyarországon már 2010-ben 230 ezer, 2015-ben pedig mintegy 140 ezren volt a munkaerőpiactól kényszerűen és tartósan távolmaradók száma.

A politikus kiemelte, hogy a munkanélküliség visszaszorítása érdekében, az Európai Unió tagállamainak versenyképes gazdaságuk megteremtéséhez és lendületben tartásához elengedhetetlen a megfelelő számú és megfelelően képzett, alkalmazható tudással bíró szakemberek jelenléte.

Fontosnak nevezte a munkaerőpiac és a képzési struktúra összehangolását, amelyben a nagyvállalatok és a munkaerő-piac jelenlegi és leendő igényeinek figyelembevételével alakítják ki a szakképzést.

Czibere Károly arról is beszámolt, hogy az európai uniós számvevőszék, a roma integrációra szánt források felhasználásáról szóló jelentése rámutatott, hogy a jelentős és pozitív elmozdulások mellett erősíteni kell a helyi közösségekkel való együttműködést és jobban be kell vonni a roma civil szervezeteket és szakértőket a programok megvalósításába annak érdekében, hogy még eredményesebb legyen a források felhasználása.
Hozzátette, Magyarország 2011-ben készítette le a roma stratégiáját, amelynek idei, öt éves értékelése alapján újította meg a felzárkózási programjait.

Az államtitkár elmondta, hogy az unió szociális helyzetét értékelő bizottság csütörtökön tárgyalt jelentésében kiemelte, hogy a legtöbb tagállam komoly lemaradásban van a szegénység megszüntetése érdekében kitűzött, 2020-ig elérendő célok megvalósításában.
Ennek okait abba látták, hogy a tagállamok jelentős része csak mostanra tudta kiheverni a gazdasági válság okozta, a foglalkoztatás és szociálpolitika területére is kiható visszaesést.
A 2020-as célokhoz való közeledés 2013-óta folyamatosan gyorsul Magyarországon, ez pedig esélyt teremt arra, hogy vállalásait teljesíteni tudja - húzta alá Czibere Károly.
Forrás: MTI
További hírek a kategóriából...
Akár látatlanban is elfogadna egy új álláslehetőséget a munkavállalók több mint fele
Egy napokban készült felmérés szerint a magyar munkavállalók elenyésző része, csupán 6%-a ragaszkodna ahhoz, hogy személyesen is találkozzon leendő felettesével vagy kollégáival, mielőtt elfogad egy új állásajánlatot. Közel 60%-uk viszont határozottan állítja, hogy megelégedne azzal, ha csak telefonos és videós állásinterjúra lenne lehetősége, úgy is tudna döntést hozni.

Álláskeresés világjárvány idején: az online megoldásoké a főszerep
Keressen valaki munkát akár azért, mert a koronavírus miatt kialakult helyzetben veszítette el az állását, vagy azért, mert éppen a világjárvány kitörése előtt mondott fel előző munkahelyén, első találkozása leendő munkaadójával valószínűleg nem a megszokott módon történik majd. A járványügyi intézkedések miatt ezen a területen is a személyes kontaktust nem igénylő megoldások kerültek előtérbe.

Mától ingyenesen lehet feladni álláshirdetéseket önkéntes és egészségügyi állásokra
A mai naptól minden, a koronavírussal szembeni küzdelmet elősegítő önkéntes, illetve egészségügyi állás közzétételét ingyenesen vállalja a Profession.hu. A kezdeményezés célja, hogy az egészségügyi háttérrel rendelkező szakembereket, illetve a segíteni vágyókat és azokat a helyeket, ahol most a legnagyobb szükség van rájuk, a lehető leghatékonyabban és leggyorsabban kössék össze.