2024.09.28 | Szombat
Vencel napja

10-ből alig 1 főt várnak vissza korábbi munkahelyére a kisgyermekes szülők közül Magyarországon
2013.06.27
Egyéb hírek
141
10-ből alig 1 főt várnak vissza korábbi munkahelyére a kisgyermekes szülők közül Magyarországon Szakmai fórum és képzés a kisgyermekes szülők munkaerőpiaci helyzetének erősítésére HR szakemberek és KKV-k részére 


Hollandiában a kisgyermekes szülők 77%-át, vagyis gyermekvállalás miatt távol levő tíz munkavállalóból közel nyolcat vár vissza korábbi munkahelye. Ez az arány Magyarországon kevesebb, mint egy fő. Az sem teheti túlságosan elbizakodottá a munkavállalókat, hogy hazánkban a kisgyermekes anyák foglalkoztatottsági rátája (34%) messze elmarad az Európai Uniós átlagtól (58,9%) . A GYEREVISSZA program 'Felelősségvállalás emberi oldala a gyakorlatban' eseménysorozat soron következő fórumán és képzésén június 21-én, illetve 24-25-én, HR szakemberekkel és KKV-k döntéshozóival keresik a megoldást ezen arányok növelésére.



“A hazainál sokkal kedvezőbb külföldi statisztikákhoz olyan felelős vállalati magatartás párosul, amely lehetővé teszi, hogy rugalmas időbeosztással, kötetlen munkarendben – mégis teljes értékű alkalmazottként foglalkoztassák a kisgyermekes szülőket. Ezek a modellek kis odafigyeléssel adaptálhatóak lennének valamennyi hazai vállalatra is. A díjmentes fórumok és képzések a HR szakemberek és KKV-k számára számos követendő példát, hasznos ötletet mutatnak arra, hogyan lehet a GYED-ről és GYES-ről visszatérőket családbarát módon, a munka és karrier közötti balanszot megtartva, a munkáltató számára is hatékony és gazdaságos módon re-integrálni a munka világába.” – mondta el Balázs Tibor, a GYEREVISSZA programot megvalósító Seed Alapítvány ügyvezető igazgatója.



A fórumon a résztvevő HR szakemberek és kis- és középvállalatok képviselői megoszthatják egymással tapasztalataikat, új gyakorlati lehetőségeket sajátíthatnak el, vagy rávilágíthatnak bizonyos problémás területekre, míg a kétnapos képzés során szakmai vitákon, kiscsoportos munkákon, szituációs gyakorlatokon, esettanulmányokon keresztül igyekeznek a szakemberek egy új mentalitás és gyakorlat bemutatására és rávezetésére a munkáltatói oldalon.



„A szakképzés különlegességét az adja, hogy a résztvevő döntéshozó szakemberek bevonásával teszünk kísérletet a családbarát munkahely modelljének felállítására. A következő képzésünk során átfogó képet adunk a munkáltatóknak a várandós nők és a kisgyermekes szülők foglalkoztatásáról, a lehetőségekről és előnyökről, de beszélünk a nehézségekről is. Megfelelő kommunikációval, odafigyeléssel és a választási lehetőségek megteremtésével valós üzleti előny realizálható újbóli alkalmazásukkal. Ezt nemcsak személyes példánkon, hanem számos vállalati tapasztalaton, kutatási eredményeken keresztül igazoljuk. Abban is hiszünk, hogy az „éremnek két oldala van”: nemcsak a munkáltatóknak, de a kisgyermekes szülőknek is fel kell ismerniük, hogy mivel segíthetik ezt a folyamatot, mit kell tenniük munkavállalóként. Így lesz teljes és eredményes mindkét fél számára az együttműködés.” – mondta el Ladics Viktória, a HR Partner Consulting ügyvezetője, a június 24-25-i képzés egyik előadója.