2024.10.06 | Vasárnap
Brúnó, Renáta napja

Hogyan fogadjuk a gratulációt
2016.09.27
Munkahely
801
.
Sokunkkal előfordul, hogy hirtelen nem tudunk mit kezdeni azzal, ha valaki bókol, vagy gratulál nekünk és emiatt a reakciónk akár gorombának, vagy furcsának tűnhet. Ennek oka talán ott keresendő, hogy gyerekkorunk óta arra neveltek minket, hogy legyünk alázatosak és szerények, nem pedig hivalkodóak és önteltek. Azonban a gratuláció elfogadása nem minősül sem felvágásnak, sem nagyképűségnek. Jacquelien Whitmore, az entrepreneur.com szerzője 6 üzleti etikett tippet ajánl arra, hogy hogyan viselkedjünk, amikor elismerést kapunk:

1. Mondd, hogy köszönöm!
Ennél mi sem egyszerűbb és egyértelműebb. Fogadjuk el az elismerést, és mutassuk ki köszönetünket a kedves szavak iránt.

2. Oszd meg a bókot!
Ha valaki gratulál Neked és a csapatodnak, fogadd el a gratulációt, és tedd hozzá, hogy továbbadod a többieknek, akik a sikerhez segítettek. Így mindenki részesésé válik az elismerésnek.

3. Figyelj oda a nonverbális kommunikációdra!
Azaz a testbeszédedre. Próbáld meg nem keresztbefonni a karjaidat, ne a padlót nézd, és ne próbálj meg túlzottan laza testtartást fölvenni, mert az inkább közönyt közvetít. Jó megoldás, ha kicsit előrehajolsz, a gratuláló szemébe nézel, mosolyogsz, és azt mondod: Köszönöm!

4. Ne menj bele bókcsatákba!
Néha azt érezheted, hogy neked vagy vissza kell bókolnod, vagy a saját teljesítményedet kell kicsit lealacsonyítani, különösen akkor, ha az elismerés olyan valakitől érkezik, akit tisztelsz és megbecsülsz. Ilyenkor küzdd le a túlbokolási ingert, ne mondd azt, hogy a Te hozzájárulásod nem ért annyit, mint az övé. Ehelyett, élvezd ki a pillanatot és örülj a gratulációnak.

5. Ne utasítsd vissza az elismerést!
Az egyik legrosszabb dolog, amit tehetsz az az, ha nem ismered el az elismerést. Ilyenkor a gratuláló úgy érzi, hogy arcon csaptad, semmibe vetted a véleményét, amit egyesek rossz néven vehetnek.

6. Tudd, hogy hol a határ!
Egy bókot elegánsan elfogadni egy dolog, de azt is tudni kell, hogy ez hol ér véget. Nem jó ötlet ilyenkor taglalni a kérdést vagy megerősítést kikényszeríteni azzal, hogy rákérdezünk valóban így gondolja-e a gratuláló, és miért?
Forrás: Ferling
További hírek a kategóriából...
Akár látatlanban is elfogadna egy új álláslehetőséget a munkavállalók több mint fele
Egy napokban készült felmérés szerint a magyar munkavállalók elenyésző része, csupán 6%-a ragaszkodna ahhoz, hogy személyesen is találkozzon leendő felettesével vagy kollégáival, mielőtt elfogad egy új állásajánlatot. Közel 60%-uk viszont határozottan állítja, hogy megelégedne azzal, ha csak telefonos és videós állásinterjúra lenne lehetősége, úgy is tudna döntést hozni.

Álláskeresés világjárvány idején: az online megoldásoké a főszerep
Keressen valaki munkát akár azért, mert a koronavírus miatt kialakult helyzetben veszítette el az állását, vagy azért, mert éppen a világjárvány kitörése előtt mondott fel előző munkahelyén, első találkozása leendő munkaadójával valószínűleg nem a megszokott módon történik majd. A járványügyi intézkedések miatt ezen a területen is a személyes kontaktust nem igénylő megoldások kerültek előtérbe.

Mától ingyenesen lehet feladni álláshirdetéseket önkéntes és egészségügyi állásokra
A mai naptól minden, a koronavírussal szembeni küzdelmet elősegítő önkéntes, illetve egészségügyi állás közzétételét ingyenesen vállalja a Profession.hu. A kezdeményezés célja, hogy az egészségügyi háttérrel rendelkező szakembereket, illetve a segíteni vágyókat és azokat a helyeket, ahol most a legnagyobb szükség van rájuk, a lehető leghatékonyabban és leggyorsabban kössék össze.