2024.09.28 | Szombat
Vencel napja

Szemléletet kell váltaniuk a bankoknak
2013.06.27
Egyéb hírek
142
Szemléletet kell váltaniuk a bankoknak Egyetértek azzal a véleménnyel, hogy a bankoknak is ki kell venniük a méltányos részüket a teherviselésből – mondta a lapunknak adott interjúban Federico Ghizzoni. Az UniCredit bankcsoport vezérigazgatója egyben bízik abban, hogy amikor beindul a növekedés, az adók is normalizálódnak. Szerinte a kereskedelmi bankok egyre inkább a reálgazdaságra fognak összpontosítani. Csécsi László interjúja. 


– Magyarországi látogatása során Orbán Viktor miniszterelnökkel is találkozott. Mi volt a megbeszélés célja?

– Fontos, pozitív kicsengésű megbeszélésen vagyunk túl, amelyben megismerhettük egymás véleményét a magyar és a nemzetközi folyamatokról. Áttekintettük az UniCredit magyarországi szerepét, és kitértünk a bank jövőbeni szerepvállalására is. A célunk ugyanúgy a növekedés, mint a magyar gazdaságnak. Szót ejtettünk például arról, hogy az UniCredit miként vállalhat nagyobb szerepet a vállalkozások, különösen a kkv-k hitelezésében és az exportjuk növelésében. Megerősítettük, hogy Magyarországot a legfontosabb piacaink között tartjuk számon.



– Magyarország megítélése az elmúlt években igencsak ellentmondásos volt. Ön miként vélekedik a magyar gazdaság kilátásairól?

– Az elmúlt esztendők nemcsak Magyarország, hanem egész Európa számára kemény kihívásokat tartogattak. Az idén azonban úgy tűnik, hogy fordulóponthoz érkeztünk. Mi arra számítunk, hogy az unió gazdasága ez év végén magához tér, és a korábbi GDP-csökkenéseket jövőre ismét a gazdasági növekedés követi majd. Ezt a kedvező irányt Magyarországra is érvényesnek értékeljük, tehát itt is növekedést várunk 2014-ben.



– Az utóbbi időben banki oldalról kevés optimista országértékelést hallhattunk. Általában arról esik szó, hogy kiszáradt a hitelpiac, a nem teljesítő hitelek aránya pedig növekszik. Erre jön még egy nemzetközi átlagnál magasabb bankadó, és egy hamarosan tovább emelkedő tranzakciós illeték. Mindezek ellenére is derűlátó?

– Más országokban is találkozhatunk, ha nem is ugyanilyen, de hasonló törekvésekkel. Az adóknak pedig mostanában mindenhol ugyanaz a céljuk: a költségvetési egyensúly megteremtésének segítése. Én egyetértek azzal a véleménynyel, hogy a bankoknak is ki kell venniük a méltányos részüket a teherviselésből. Ugyanakkor bízom abban, hogy amikor beindul a növekedés, és kisebb nyomás nehezedik a büdzsékre, az adók is normalizálódnak.



– A napokban az Európai Bizottság megszüntette Magyarország és Olaszország ellen a túlzottdeficit-eljárást. Hogyan befolyásolja ez a változás az országok gazdasági lehetőségeit? Milyen hatással lehet a csoportra?

– Az eljárás megszüntetése arra utal, hogy az Európai Bizottság jó véleménnyel van az országokban végzett munkáról. Emellett azért fontos, mert a korábbinál nagyobb mozgásteret biztosít a kormányoknak a költségvetés menedzselésében, és ez a gazdasági növekedést is kedvezően befolyásolhatja. Számunkra egyértelműen jó hír a túlzottdeficit-eljárás megszüntetése, hiszen kedvező, hogy olyan régiókban lehetünk jelen, ahol a gazdaság erősödik.




mno.hu