2024.09.21 | Szombat
Máté, Mirella napja

Elkezdődött az integritásfelmérés az önkormányzati társaságoknál
2016.09.12
Egyéb hírek
1284
.
Elindította az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a többségi önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok korrupciós kockázatait és ezzel kapcsolatos kontrolljainak kiépítettségét feltérképező felmérését.

Az ÁSZ hétfői, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az elektronikus kérdőív kitöltésével és visszaküldésével vehetnek részt az önkormányzati gazdasági társaságok a felmérésben. Mindennek az a célja, hogy a társaságok egyfajta tükörképet kapjanak integritásukról, vagyis kitettségükről a korrupciós kockázatoknak. Ennek ismeretében a jövőben még eredményesebben tudnak védekezni a korrupciós veszélyekkel szemben.

A számvevőszék a múlt héten 1910 többségi önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságnak, egyebek mellett a Fővárosi Önkormányzat és a megyei jogú városok önkormányzati cégeinek küldte meg a kérdőívet.
Az ÁSZ stratégiában rögzített célja a magyar közszféra korrupciós kockázatainak feltérképezése, tudatosítása, és ezáltal a megelőzést biztosító kontrollok erősítése. A közintézmények integritását hatodik éve mérik. A felmérést a gazdasági társaságok október 3-áig küldhetik vissza, annak eredményeiről a számvevőszék összefoglaló elemzést készít.
Forrás: MTI