2024.10.15 | Kedd
Teréz napja

Stagnál a munkanélküliség, mégis örül az NGM
2013.03.28
Munkahely
90
Stagnál a munkanélküliség, mégis örül az NGMNem változott a munkanélküliek létszáma és a munkanélküliségi ráta tavaly december és idén február között, de a foglalkoztatottság enyhén javult - derül ki a KSH által közölt adatokból. A nemzetgazdasági tárca szerint már érezteti pozitív hatását a kormány munkahelyvédelmi akcióterve, mely jelentős adókedvezmény érvényesítését teszi lehetővé a 25 év alatti és 55 év feletti munkavállalók után.

Tavaly december és idén február között a munkanélküliek létszáma 502 ezer fő, a munkanélküliségi ráta 11,6 százalékos volt - közölte csütörtökön a KSH. A munkanélküliek 502 ezer fős létszáma lényegében megegyezett az egy évvel korábbival, a teljes megfigyelt sokaságra vonatkozó munkanélküliségi ráta 11,6 százalékos értéke az előző év azonos időszakához képest nem változott.A tavaly decembertől idén februárig tartó időszakban a 15–74 éves munkanélküli férfiak létszáma 282 ezer fő volt, 9 ezer fővel több az egy évvel korábbinál, munkanélküliségi rátájuk 0,3 százalékponttal, 12,1 százalékra emelkedett. A munkanélküli nők száma 220 ezer fő, munkanélküliségi rátájuk 11,0 százalék volt, ami 0,3 százalékponttal alacsonyabb az előző év azonos időszakinál. A változások a mintavételi hibahatáron belül maradtak.
A munkanélküliek 17,9 százaléka a munkaerőpiacon csak kis létszámban jelenlévő 15–24 éves korosztályból került ki. A korcsoport 29,2 százalékos munkanélküliségi rátája 0,9 százalékponttal magasabb, mint egy évvel korábban. A 25–54 évesek, azaz az úgynevezett legjobb munkavállalási korúak munkanélküliségi rátája 10,8 százalékos volt, ami 0,2 százalékpontos növekedésnek felelt meg. Az 55–64 évesek munkanélküliségi rátája 2,2 százalékponttal, 7,3 százalékra csökkent.
A munkanélküliek 45,6 százaléka egy éve vagy annál régebben keresett állást. A munkanélküliség átlagos időtartama 15,7 hónap volt. A munkanélküliség kezelésére szolgáló eszközrendszer működtetésére és értékelésére kialakított adminisztratív nyilvántartásból származó adatok szerint február végén 676,5 ezer fő volt a nyilvántartott álláskeresők összlétszáma, ez 4,6 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest.
A foglalkoztatottság ugyanebben az időszakban enyhén javult - közölte a KSH. A vizsgált időszakban a foglalkoztatottak összlétszáma 3 millió 817 ezer volt, ami 0,6 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest. Közülük 3 millió 786 ezer fő volt 15–64 éves, 25 ezer fővel több, mint egy évvel korábban. Az adott korcsoportba tartozó népességen belül 56,5 százalék volt a foglalkoztatottak aránya, ami 0,7 százalékpontos emelkedésnek felelt meg.
A KSH ma reggeli gyorstájékoztatója alapján továbbra is pozitív tendencia érvényesül a kormányzati politikában kiemelt szerepet játszó foglalkoztatottság terén - értékelte az adatokat a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). Kedvező tendenciának tekinthető a tárca szerint, hogy a 15-24 éves korcsoport foglalkoztatási rátája 1,5 százalékponttal, míg az idősebb, 55-64 éves korosztály foglalkoztatási aránya 1,2 százalékponttal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest.
'Ebben már érezteti pozitív hatását a kormány munkahelyvédelmi akcióterve, mely jelentős adókedvezmény érvényesítését teszi lehetővé a 25 év alatti és 55 év feletti munkavállalók után' - tették hozzá.hvg.hu


További hírek a kategóriából...
Akár látatlanban is elfogadna egy új álláslehetőséget a munkavállalók több mint fele
Egy napokban készült felmérés szerint a magyar munkavállalók elenyésző része, csupán 6%-a ragaszkodna ahhoz, hogy személyesen is találkozzon leendő felettesével vagy kollégáival, mielőtt elfogad egy új állásajánlatot. Közel 60%-uk viszont határozottan állítja, hogy megelégedne azzal, ha csak telefonos és videós állásinterjúra lenne lehetősége, úgy is tudna döntést hozni.

Álláskeresés világjárvány idején: az online megoldásoké a főszerep
Keressen valaki munkát akár azért, mert a koronavírus miatt kialakult helyzetben veszítette el az állását, vagy azért, mert éppen a világjárvány kitörése előtt mondott fel előző munkahelyén, első találkozása leendő munkaadójával valószínűleg nem a megszokott módon történik majd. A járványügyi intézkedések miatt ezen a területen is a személyes kontaktust nem igénylő megoldások kerültek előtérbe.

Mától ingyenesen lehet feladni álláshirdetéseket önkéntes és egészségügyi állásokra
A mai naptól minden, a koronavírussal szembeni küzdelmet elősegítő önkéntes, illetve egészségügyi állás közzétételét ingyenesen vállalja a Profession.hu. A kezdeményezés célja, hogy az egészségügyi háttérrel rendelkező szakembereket, illetve a segíteni vágyókat és azokat a helyeket, ahol most a legnagyobb szükség van rájuk, a lehető leghatékonyabban és leggyorsabban kössék össze.