2024.10.07 | Hétfő
Amália napja

Tovább csökkent a kényszertörlések száma az első negyedévben
2016.04.25
Munkahely
405
.
Javuló trendek figyelhetők meg a magyar cégvilágban a kényszertörlések, felszámolások és csődök területén: 2016 első negyedévében kevesebb mint 5300 kényszertörlést regisztráltak, ami közel 40 százalékos csökkenés az előző év hasonló időszakához képest. Tavaly az éves csökkenés 27 százalékos volt - ismerteti a Bisnode nemzetközi cégminősítő jelentésében.

Az MTI-hez hétfőn eljuttatott közlemény szerint az idén január-márciusban több mint 30 százalékkal, 2100 alá csökkent a felszámolások száma is 2015 első negyedévéhez képest.

A csődeljárások továbbra sem gyakoriak, az első három hónapban 12 új csődeljárás indult, míg az előző év azonos időszakában 19-et regisztráltak.
Nőtt viszont a végelszámolások száma, január és március között már 3200 fölé került a számuk, több mint 32 százalékot növekedve a tavalyi első negyedévi értékhez képest - írta a Bisnode.

Átrendeződés történt a szektorok között: bár a vendéglátás kockázatossága csökkent a legnagyobb mértékben, 2,75 százalékponttal, még mindig itt van a legnagyobb bedőlési arány a vállalkozások számához viszonyítva. A negatív lista második helyére ezúttal a fafeldolgozás került, amely egy éve még az ötödik helyet foglalta el - derült ki a jelentésből.

Jelentősen csökkent az építőipar kockázatossága, 2,33 százalékpontot javított a szektor, ezzel a korábbi második helyéről a negyedik helyre került.
A legkockázatosabb szektorok listájának új tagja a 8. helyen nyitó gumigyártó üzletág, illetve a 10. helyre felkerülő kommunális tevékenységet végző társaságoké lett - írta a Bisnode.

Az egy évvel ezelőtti listavezető Szabolcs-Szatmár-Bereg megye már csak a második legkockázatosabb megye, 3,68 százalékos bedőlési aránnyal Heves megye vette át az elsőséget. A csődök és felszámolások csökkenő számának eredményeként minden megyében javuló tendencia figyelhető meg az elmúlt 12 hónapban. A legnagyobb javulás a fővárosban és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében volt, mindkét térségben több mint 1,8 százalék ponttal mérséklődött a bedőlési arány - áll a tájékoztatásban.
Forrás: MTI
További hírek a kategóriából...
Akár látatlanban is elfogadna egy új álláslehetőséget a munkavállalók több mint fele
Egy napokban készült felmérés szerint a magyar munkavállalók elenyésző része, csupán 6%-a ragaszkodna ahhoz, hogy személyesen is találkozzon leendő felettesével vagy kollégáival, mielőtt elfogad egy új állásajánlatot. Közel 60%-uk viszont határozottan állítja, hogy megelégedne azzal, ha csak telefonos és videós állásinterjúra lenne lehetősége, úgy is tudna döntést hozni.

Álláskeresés világjárvány idején: az online megoldásoké a főszerep
Keressen valaki munkát akár azért, mert a koronavírus miatt kialakult helyzetben veszítette el az állását, vagy azért, mert éppen a világjárvány kitörése előtt mondott fel előző munkahelyén, első találkozása leendő munkaadójával valószínűleg nem a megszokott módon történik majd. A járványügyi intézkedések miatt ezen a területen is a személyes kontaktust nem igénylő megoldások kerültek előtérbe.

Mától ingyenesen lehet feladni álláshirdetéseket önkéntes és egészségügyi állásokra
A mai naptól minden, a koronavírussal szembeni küzdelmet elősegítő önkéntes, illetve egészségügyi állás közzétételét ingyenesen vállalja a Profession.hu. A kezdeményezés célja, hogy az egészségügyi háttérrel rendelkező szakembereket, illetve a segíteni vágyókat és azokat a helyeket, ahol most a legnagyobb szükség van rájuk, a lehető leghatékonyabban és leggyorsabban kössék össze.