2024.10.07 | Hétfő
Amália napja

Díjmentesen lehetnek minősített ajánlattevők a gazdasági társaságok
2016.04.06
Munkahely
428
.
Díjmentessé vált a minősített ajánlattevői státusz megszerzése a gazdasági társaságok számára, miután április elejével hatályba lépett a Közbeszerzési Hatóság által megújított szempontrendszer - közölte a hatóság.

A közlemény szerint a tavaly novembertől hatályos új közbeszerzési törvény díjmentessé tette a bekerülést a minősített ajánlattevők jegyzékébe, valamint a jogosultság éves megújítását is, amellyel egyszerűbben és költséghatékonyabban vehetnek részt a közbeszerzési eljárásokban a cégek.
Rigó Csaba, a Közbeszerzési Hatóság elnöke a közlemény szerint úgy látja, ez érdemben csökkenti a vállalkozások adminisztratív terheit, és lehetővé teszi az intenzívebb részvételt a közbeszerzésekben.
A minősített ajánlattevői jegyzékben szereplőknek a bejegyzéskor, majd évente egy alkalommal kell igazolniuk alkalmasságukat és azt, hogy nem állnak a közbeszerzésből kizáró okok hatálya alatt.

A gazdasági és pénzügyi alkalmasság keretében igazolni kell, hogy bankszámláikon adott időszakban nem volt 30 napon túli fizetési késedelem, és fizetési kötelezettségeiknek időben eleget tettek, továbbá azt is, hogy egy meghatározott időszakban mérleg szerinti eredményük nem volt negatív - írják.
A műszaki és szakmai alkalmasság igazolásához minőségbiztosítási rendszer működésére és referenciák bemutatására van szükség. Árubeszerzés vagy szolgáltatás-megrendelések körében a kérelem beadását megelőző 3 évben évente legalább egy, míg az építési beruházások esetében a megelőző 5 évben kell évente legalább egy, az előírt módon igazolt referenciával rendelkezniük - áll a közleményben.

A kérelmeket elbírálásra a Közbeszerzési Hatósághoz kell benyújtani, a hatóság vezeti a minősített ajánlattevők jegyzékét, amely a honlapon mindenki számára hozzáférhető.
A közbeszerzések 2014-ben a hazai össztermék (GDP) csaknem hét százalékát tették ki, 2015-ben pedig összértékben megközelítették a 2000 milliárd forintot. Az ajánlattevők között túlnyomó többségben a kkv-szektor képviseltette magát, közel 80 százalékos részesedéssel - áll a hatóság tájékoztatásában.
Forrás: MTI
További hírek a kategóriából...
Akár látatlanban is elfogadna egy új álláslehetőséget a munkavállalók több mint fele
Egy napokban készült felmérés szerint a magyar munkavállalók elenyésző része, csupán 6%-a ragaszkodna ahhoz, hogy személyesen is találkozzon leendő felettesével vagy kollégáival, mielőtt elfogad egy új állásajánlatot. Közel 60%-uk viszont határozottan állítja, hogy megelégedne azzal, ha csak telefonos és videós állásinterjúra lenne lehetősége, úgy is tudna döntést hozni.

Álláskeresés világjárvány idején: az online megoldásoké a főszerep
Keressen valaki munkát akár azért, mert a koronavírus miatt kialakult helyzetben veszítette el az állását, vagy azért, mert éppen a világjárvány kitörése előtt mondott fel előző munkahelyén, első találkozása leendő munkaadójával valószínűleg nem a megszokott módon történik majd. A járványügyi intézkedések miatt ezen a területen is a személyes kontaktust nem igénylő megoldások kerültek előtérbe.

Mától ingyenesen lehet feladni álláshirdetéseket önkéntes és egészségügyi állásokra
A mai naptól minden, a koronavírussal szembeni küzdelmet elősegítő önkéntes, illetve egészségügyi állás közzétételét ingyenesen vállalja a Profession.hu. A kezdeményezés célja, hogy az egészségügyi háttérrel rendelkező szakembereket, illetve a segíteni vágyókat és azokat a helyeket, ahol most a legnagyobb szükség van rájuk, a lehető leghatékonyabban és leggyorsabban kössék össze.