2024.09.28 | Szombat
Vencel napja

Oktatási államtitkárság: megvizsgálják a felsőoktatási eljárási határidő további csökkentésének lehetőségét
2016.03.18
Oktatás
1176
.
Megvizsgálja a szaktárca a már csökkentett felsőoktatási eljárási határidő további mérséklésének jogszabályi lehetőségét - reagált az oktatási államtitkárság csütörtökön az alapvető jogok biztosának jelentésére.

Székely László ombudsman szerint nincsenek összhangban az egyetemek és főiskolák oktatásszervezési ciklusaival azok a határidők, amelyeken belül el kell bírálni a felsőoktatási felvételi eljárással összefüggő jogorvoslati kérelmeket. Ez akadályozza, hogy egy sikeresen fellebbező diák még a képzési időszak kezdete előtt beiratkozhasson. Az ombudsman hivatala csütörtökön az MTI-vel azt közölte: Székely László a szaktárcától kért intézkedést, mert szerinte a jelenlegi határidők és a meglévő infrastrukturális feltételek akadályozzák a felsőoktatáshoz való hozzáférést és a tartalmi jogorvoslatot.
Az államtitkárság az MTI kérdésére kiemelte: az alapvető jogok biztosa kiterjedt tanulmányt készített, amelyben az is hangsúlyosan szerepel, hogy a tanulmányi félévek rendjének gyökeres átszervezése nyilvánvalóan nem várható el, és a jogorvoslati kérelmek korrekt elbírálására megfelelő időt kell biztosítani.

A 40 naposról 35 naposra csökkentett eljárási határidő további csökkentésének jogszabályi lehetőségét a tárca meg fogja vizsgálni, ennek feltétele azonban az érintett osztály létszámának arányaiban jelentős növelése, amely részben ellentétben áll a kormányzati bürokráciacsökkentés jól ismert programjával, így további egyeztetéseket igényel.

Szükségesnek tartják jelezni azt is, hogy a jogszabályban meghatározott ügyintézési határidők véghatáridők. Az egyes ügyek jelentősen eltérő összetettsége - esetenként más hatóságok bevonása, az érintett felsőoktatási intézmények megkeresése - eltérő elbírálási időtartamot jelent. Összességében a jogorvoslati kérelmek döntő részénél a teljes elbírálási időtartam (elsőfokú hatóság, másodfokú hatóság) a jogszabályi maximum kevesebb mint felére tehető - olvasható az államtitkárság reagálásában.
Forrás: MTI