2024.10.07 | Hétfő
Amália napja

Magyarország befektetőbarát üzleti környezetet biztosít a nagyvállalatoknak is
2016.01.21
Munkahely
310
.
A várakozásokat rendre meghaladó gazdasági eredmények befektetőbarát üzleti környezetet biztosítanak a Magyarországon működő nagyvállalatok számára is - jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Nemzetközi Vállalatok Magyarországi Társaságának budapesti közgyűlésén.

Varga Mihály a kormány gazdaságpolitikai intézkedéseiről szólva elmondta: a kabinetnek 2010 után olyan szerkezeti átalakításokat kellett végrehajtania, amelyek alapjaiban változtatták meg a magyar gazdaság lehetőségeit.

"Ma már látható, a magyar reformok működnek: sikerként könyvelhetjük el, hogy az államadósság csökkenésével együtt gazdaságunk külső sebezhetősége is sokat javult, miközben a költségvetési hiányt már évek óta 3 százalék alatt tudjuk tartani" - hangsúlyozta a szakminiszter, hozzátéve, minden esély megvan arra, hogy Magyarország gazdasági növekedése továbbra meghaladja az unió átlagát.

Varga Mihály fontos eredménynek nevezte, hogy a nemzetközi cégek sikerrel vettek részt ebben a folyamatban, és növelni tudták teljesítményüket.
A tárcavezető leszögezte: a külföldi tőkebefektetések folyamatos beáramlása döntően járult hozzá Magyarország termelékenységének növekedéséhez, a technológiai modernizációhoz, az egészséges növekedési szerkezethez és új munkahelyek teremtéséhez.

A tavalyi év első három negyedévében megvalósult 3400 milliárd forint összértékű beruházásoknak köszönhetően a beruházási ráta továbbra is meghaladja a 21 százalékot - ismertette Varga Mihály.

Kiemelte: Magyarország külkereskedelmi egyenlegének többlete tavaly január és november között mintegy 1400 millió euróval haladta meg a 2014-es kiugróan magas szintet. Az exportforgalom bővülését az autóipari kereslet fűtötte. Ezzel kapcsolatban a tárcavezető megjegyezte: a kormány arra törekszik, hogy egyéb iparágak támogatásával csökkentse a hazai gazdaság kitettségét. Utalt rá, hogy Magyarország a Jedlik Ányos Terv megvalósításával jelentős előrelépést tehet az elektromobilitás elterjedéséért.

A Magyarországon működő nagyvállalatok nyereségükből több milliárd forintot forgatnak vissza a magyar gazdaságba - emlékeztetett Varga Mihály. Hozzátette, a kormány a versenyképesség növelésével, a befektetőbarát intézményrendszer és infrastruktúra megteremtésével, valamint aktív befektetésösztönzéssel az elkövetkező időszakban is arra törekszik, hogy Magyarország a régió vezető befektetési célpontjává váljék.
Forrás: MTI
További hírek a kategóriából...
Akár látatlanban is elfogadna egy új álláslehetőséget a munkavállalók több mint fele
Egy napokban készült felmérés szerint a magyar munkavállalók elenyésző része, csupán 6%-a ragaszkodna ahhoz, hogy személyesen is találkozzon leendő felettesével vagy kollégáival, mielőtt elfogad egy új állásajánlatot. Közel 60%-uk viszont határozottan állítja, hogy megelégedne azzal, ha csak telefonos és videós állásinterjúra lenne lehetősége, úgy is tudna döntést hozni.

Álláskeresés világjárvány idején: az online megoldásoké a főszerep
Keressen valaki munkát akár azért, mert a koronavírus miatt kialakult helyzetben veszítette el az állását, vagy azért, mert éppen a világjárvány kitörése előtt mondott fel előző munkahelyén, első találkozása leendő munkaadójával valószínűleg nem a megszokott módon történik majd. A járványügyi intézkedések miatt ezen a területen is a személyes kontaktust nem igénylő megoldások kerültek előtérbe.

Mától ingyenesen lehet feladni álláshirdetéseket önkéntes és egészségügyi állásokra
A mai naptól minden, a koronavírussal szembeni küzdelmet elősegítő önkéntes, illetve egészségügyi állás közzétételét ingyenesen vállalja a Profession.hu. A kezdeményezés célja, hogy az egészségügyi háttérrel rendelkező szakembereket, illetve a segíteni vágyókat és azokat a helyeket, ahol most a legnagyobb szükség van rájuk, a lehető leghatékonyabban és leggyorsabban kössék össze.