2024.10.08 | Kedd
Koppány napja

Veszprém megyében a munkavállalók több mint felét foglalkoztatja a vezető 300 vállalkozás
2015.11.13
Munkahely
293
.
Veszprém megye 300 legnagyobb gazdasági vállalkozása foglalkoztatja a munkavállalók több mint felét, bár a társas vállalkozásoknak csupán mintegy 3 százalékát teszik ki - tájékoztatta az MTI-t csütörtökön a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

A megye 300 legnagyobb gazdasági szereplőjét bemutató, TOP 100+200 című kiadvány megjelenésének kapcsán Markovszky György közölte: a vezető cégek bevétele a megyei vállalkozások teljes árbevételének 77 százalékát, 1140 milliárd forintot tesz ki. Az elmúlt esztendőben 500 millió forint feletti árbevétellel lehetett felkerülni a listára. A vezető cégek exportrészesedése a megyében 630 milliárd forint, azaz 97 százalék - fűzte hozzá. Markovszky György kifejtette: míg a megyei társas vállalkozások árbevétele 2014-ben 4,4 százalékkal bővült, a TOP 300 vállalkozásnál a növekedés 4,8 százalék volt. Egy vállalkozás Veszprém megyében 137 millió forint átlagos árbevételt ért el, míg a TOP 300-as körbe tartozóknál 3,8 milliárd forintot.

A foglalkoztatottak száma 4,4 százalékkal nőtt a kiemelt vállalkozói körben, a megye egészében a növekedés mértéke 1,2 százalék, így a társas vállalkozásoknál foglalkoztatottak száma megközelíti a 61 ezer főt - tájékoztatott a kamara elnöke. Bíztató jel, hogy 2014-ben a megye gazdasága túllépte a válság előtti 2008-as teljesítményét - tette hozzá.
Markovszky György elmondta azt is, hogy Az Év Vállalkozása Díjat a vezető cégeket bemutató gazdasági fórumon, nagyvállalati kategóriában a Poppe+Potthoff Hungária Gépgyártó Kft. vehette át, amely 15 termelőüzemmel rendelkezik kilenc országban és több mint 1200 munkavállalót foglalkoztat.
Az Év Vállalkozása Díjat mikro-, illetve kisvállalkozások kategóriájában a Vesz-Mont 2000 Szereléstechnikai és Gépipari Kft. kapta, amely egy 1999. óta működő, folyamatosan fejlődő szereléstechnikai és gépipari vállalkozás.
A Kutatás-fejlesztési és innovációs Díjat a Valeo Auto-Electric Magyarország Kft. nyerte el, amely autóalkatrészeket gyárt, és az egyik legnagyobb autóipari beszállító.

A Pannon Lapok Társasága és a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 9. alkalommal jelentette meg a megye gazdaságának reprezentatív gyűjteményét, amely az előző másfél év gazdasági helyzetét tükrözi a 300 legnagyobb árbevételű cég adatain keresztül.
Forrás: MTI
További hírek a kategóriából...
Akár látatlanban is elfogadna egy új álláslehetőséget a munkavállalók több mint fele
Egy napokban készült felmérés szerint a magyar munkavállalók elenyésző része, csupán 6%-a ragaszkodna ahhoz, hogy személyesen is találkozzon leendő felettesével vagy kollégáival, mielőtt elfogad egy új állásajánlatot. Közel 60%-uk viszont határozottan állítja, hogy megelégedne azzal, ha csak telefonos és videós állásinterjúra lenne lehetősége, úgy is tudna döntést hozni.

Álláskeresés világjárvány idején: az online megoldásoké a főszerep
Keressen valaki munkát akár azért, mert a koronavírus miatt kialakult helyzetben veszítette el az állását, vagy azért, mert éppen a világjárvány kitörése előtt mondott fel előző munkahelyén, első találkozása leendő munkaadójával valószínűleg nem a megszokott módon történik majd. A járványügyi intézkedések miatt ezen a területen is a személyes kontaktust nem igénylő megoldások kerültek előtérbe.

Mától ingyenesen lehet feladni álláshirdetéseket önkéntes és egészségügyi állásokra
A mai naptól minden, a koronavírussal szembeni küzdelmet elősegítő önkéntes, illetve egészségügyi állás közzétételét ingyenesen vállalja a Profession.hu. A kezdeményezés célja, hogy az egészségügyi háttérrel rendelkező szakembereket, illetve a segíteni vágyókat és azokat a helyeket, ahol most a legnagyobb szükség van rájuk, a lehető leghatékonyabban és leggyorsabban kössék össze.