2024.10.15 | Kedd
Teréz napja

Tényleg könnyebb Németországban? Magyarok tízezrei vándoroltak ki
2013.05.10
Munkahely
87
Tényleg könnyebb Németországban? Magyarok tízezrei vándoroltak kiOlyan, mintha Eger szinte teljes lakossága elköltözött volna. Csaknem harmadával többen döntöttek úgy, hogy a németeknél próbálnak szerencsét.


A német statisztikai hivatal, a Destatis előzetes adatai szerint 2012-ben összesen 54 827 magyar állampolgár vándorolt be Németországba, ami csaknem 13 ezres, 31 százalékos növekedés 2011-hez képest. Akkor csaknem 42 ezeren indultak Németországba.Tavaly összesen 1 millió 81 ezer bevándorló érkezett Németországba a Destatis számításai szerint. Ez a legnagyobb szám 1995 óta, és 123 ezer fős, 13 százalékos növekedés 2011-hez viszonyítva.A bevándorlók száma alapján összeállított 'toplistán' Magyarország a negyedik helyen áll, Lengyelország, Románia és Bulgária után.
Nemcsak oda, onnan is elvándorolnakNémetországból 2012-ben 712 ezren vándoroltak ki, ami csupán 5 százalékos emelkedés éves szinten. A vándorlási mérleg - a be- és kivándorlók különbsége - 369 ezer, ami ugyancsak a legmagasabb érték 1995 óta.Németországból Magyarországra 28 619-en költöztek, a mérleg így 26 208 fős bevándorlási többletet jelez 2012-ben, az egy évvel korábbi 16 980 után.


Az unióból érkeztek többenA bevándorlási folyamat szerkezete nem változott, tavaly is elsősorban az európai uniós tagállamokból érkezők száma emelkedett - az egy évvel korábbihoz képest 96 ezerrel, 18 százalékkal -, a huszonhét EU-ország térségén belül pedig főként két régióból, az euróövezeti adósságválságot leginkább megszenvedő déli országokból és az unió keleti részéből költöztek Németországba.Az EU-hoz 2004-ben, illetve 2007-ben csatlakozott országok csoportjában a legnagyobb mértékben, 62 százalékkal a szlovén bevándorlók száma emelkedett. Magyarország a növekedés mértéke alapján összeállított térségi rangsorban a második helyen áll. Romániából 23 százalékkal, Bulgáriából 14 százalékkal, Lengyelországból pedig 8 százalékkal többen költöztek Németországba 2012-ben, mint egy évvel korábban.Az adatok térség szerinti bontása alapján az látható, hogy a bevándorlók többnyire a leginkább prosperáló német tartományokat célozzák meg. Bajorországba például 192 ezer, Baden-Württembergbe pedig 171 ezer bevándorló érkezett tavaly.
privatbankar.hu
További hírek a kategóriából...
Akár látatlanban is elfogadna egy új álláslehetőséget a munkavállalók több mint fele
Egy napokban készült felmérés szerint a magyar munkavállalók elenyésző része, csupán 6%-a ragaszkodna ahhoz, hogy személyesen is találkozzon leendő felettesével vagy kollégáival, mielőtt elfogad egy új állásajánlatot. Közel 60%-uk viszont határozottan állítja, hogy megelégedne azzal, ha csak telefonos és videós állásinterjúra lenne lehetősége, úgy is tudna döntést hozni.

Álláskeresés világjárvány idején: az online megoldásoké a főszerep
Keressen valaki munkát akár azért, mert a koronavírus miatt kialakult helyzetben veszítette el az állását, vagy azért, mert éppen a világjárvány kitörése előtt mondott fel előző munkahelyén, első találkozása leendő munkaadójával valószínűleg nem a megszokott módon történik majd. A járványügyi intézkedések miatt ezen a területen is a személyes kontaktust nem igénylő megoldások kerültek előtérbe.

Mától ingyenesen lehet feladni álláshirdetéseket önkéntes és egészségügyi állásokra
A mai naptól minden, a koronavírussal szembeni küzdelmet elősegítő önkéntes, illetve egészségügyi állás közzétételét ingyenesen vállalja a Profession.hu. A kezdeményezés célja, hogy az egészségügyi háttérrel rendelkező szakembereket, illetve a segíteni vágyókat és azokat a helyeket, ahol most a legnagyobb szükség van rájuk, a lehető leghatékonyabban és leggyorsabban kössék össze.