2024.10.08 | Kedd
Koppány napja

Foglalkoztatási program hátrányos helyzetű álláskeresőknek Zalaegerszegen
2015.10.20
Munkahely
245
.
A Termelőiskola esélyt ad címmel hátrányos helyzetű munkanélküliek számára szervezett az építőiparhoz kapcsolódó képzési, foglalkoztatási programot az Első Magyar-Dán Termelőiskola Alapítvány Zalaegerszegen.

A mintegy 110 millió forint uniós finanszírozású projekt eredményeiről tartott keddi sajtótájékoztatón Molnár Máté programigazgató elmondta: a projekt indítását megelőzően az alapítvány felmérte a Zalaegerszegen és környékén működő 28 építőipari cég munkaerőigényét.

Az adatok azt mutatták, hogy az építőiparban a nyugdíjazások, a szomszédos országok "elszívó hatása" miatt az ország nyugati térségében hiányszakmák keletkeztek. Átalakult az építőiparral szembeni igény is, míg korábban a szerkezetépítés dominált, jelenleg inkább felújításra, korszerűsítésre, ezen belül homlokzatépítésre, nyílászárócserére - és az ezeket végző szakemberekre - van kereslet - ismertette Molnár Máté.

Az építőipari cégek javaslatai alapján az alapítvány OKJ szakmai képzést indított kőműves és hidegburkoló, valamint homlokzatépítő és -szerelő szakmában. A zalai megyeszékhelyről és a város 30-35 kilométeres vonzáskörzetéből 30 álláskeresőt vontak be a 11 hónapos képzési programba. Az alapítvánnyal kötött munkaszerződés alapján a hallgatók havi 105 ezer forint bruttó bért kaptak.
A szakmai képzésben részt vevők közül 27-en szereztek középfokú építőipari szakképesítést. A Termelőiskola esélyt ad című projekt keretében további 10 ember számára nyújtottak munkaerőpiaci szolgáltatást és segítették az elhelyezkedésüket. A programban részt vevő 40 ember közül 39-en jelenleg is dolgoznak, és minden esély megvan rá, hogy tartósan meg tudjanak kapaszkodni a munkaerőpiacon - mondta el Molnár Máté.

Az Első Magyar-Dán Termelő Iskola Alapítvány 1995 szeptemberében kezdte meg működését Zalaegerszegen, közhasznú tevékenységét hazai és nemzetközi pályázatokon nyert forrásokból finanszírozza. Az alapítvány a hátrányos helyzetű, alulképzett, szakmai végzettséggel nem rendelkező munkanélküliek foglalkoztatását, szakmai képzését és munkaerőpiaci integrációjának segítését tűzte ki célul.
A programjaikba az elmúlt két évtizedben összesen 2208 munkanélkülit vontak be. A képzésekbe 1972 ember kapcsolódott be: közülük 221-en alapiskolai, 148-an betanított szakmai, 1514-en pedig középfokú, országos érvényű szakmai bizonyítványt szereztek.
Forrás: MTI
További hírek a kategóriából...
Akár látatlanban is elfogadna egy új álláslehetőséget a munkavállalók több mint fele
Egy napokban készült felmérés szerint a magyar munkavállalók elenyésző része, csupán 6%-a ragaszkodna ahhoz, hogy személyesen is találkozzon leendő felettesével vagy kollégáival, mielőtt elfogad egy új állásajánlatot. Közel 60%-uk viszont határozottan állítja, hogy megelégedne azzal, ha csak telefonos és videós állásinterjúra lenne lehetősége, úgy is tudna döntést hozni.

Álláskeresés világjárvány idején: az online megoldásoké a főszerep
Keressen valaki munkát akár azért, mert a koronavírus miatt kialakult helyzetben veszítette el az állását, vagy azért, mert éppen a világjárvány kitörése előtt mondott fel előző munkahelyén, első találkozása leendő munkaadójával valószínűleg nem a megszokott módon történik majd. A járványügyi intézkedések miatt ezen a területen is a személyes kontaktust nem igénylő megoldások kerültek előtérbe.

Mától ingyenesen lehet feladni álláshirdetéseket önkéntes és egészségügyi állásokra
A mai naptól minden, a koronavírussal szembeni küzdelmet elősegítő önkéntes, illetve egészségügyi állás közzétételét ingyenesen vállalja a Profession.hu. A kezdeményezés célja, hogy az egészségügyi háttérrel rendelkező szakembereket, illetve a segíteni vágyókat és azokat a helyeket, ahol most a legnagyobb szükség van rájuk, a lehető leghatékonyabban és leggyorsabban kössék össze.