2024.09.22 | Vasárnap
Móric napja

Kína: Válaszúton a gazdaság
2015.09.28
Egyéb hírek
606
.
Az elmúlt hetekben bejárta a világsajtót a kínai gazdaság lassulásának és tőzsdei mélyrepülésének híre. A helyi tőzsde drasztikus zuhanása miatt a kormány a jüan pozíciójának gyengítése mellett döntött, emellett növekszik az aggodalom az ingatlanbuborékkal kapcsolatban is.

A bankszektor aktivitása 2007 óta 400%-kal, 31 billió USD értékben növekedett, amely jelentősen meghaladja a 10 billió USD nagyságú GDP-t. Mindehhez hozzáadódik az is, hogy viszonylag nagy a kockázatos és várhatóan kifizetetlenné váló hitelek aránya. A jelenlegi szituációban, amikor a befektetések és a hitelek nagy sebességgel nőnek, a bankszektor nem tudja elkerülni a veszteségeket.

A globális piacon Kína meghatározó szerepet tölt be, és nagymértékben hozzájárul a világgazdaság növekedéséhez. Kína felemelkedése ezáltal előnyös a világpiac többi résztvevője számára is. Azonban az ázsiai ország növekedési üteme elveszítette agresszív, kétszámjegyű dinamikáját az elmúlt években. Az AKCENTA CZ elemzője szerint a gazdasági modell, amely lehetővé tette Kína számára a gyors fejlődést az elkövetkező évtizedekben már nem fog növekedést hozni. „Kína számos reform előtt áll, amelyek a növekedés megtartásához és stabilitásához szükségesek. A növekedés újbóli felgyorsítása és a stabil fejlődés fenntartásának lehetősége a tervezett reformok hatásosságán múlik. Ugyanakkor egy olyan gazdaság, amely az exportra és a befektetésekre épül feltehetően fokozatosan növekedni fog, amelyet nagy részben a lakossági fogyasztás is befolyásol” – mondta Frantisek Kovacs, az AKCENTA CZ elemzője.

Bár Kína visszaesése hatással van az egész világpiaci gazdaságra, az AKCENTA CZ piaci szakértője nem feltételezi, hogy a kínai gazdasági komplikációk áthelyeződnének Közép-Európába, és jelentős negatív hatással lennének Magyarországra. „Nagyon csekély esélyt látunk arra, hogy a kínai helyzet számottevő hatással lesz a forintra. Ez csak abban az esetben lehetséges, ha Kína válságba kerül a pénzügyi piacokon, és átemeli ezt a válságot Európába is. Ebben az esetben a forint bizonyára eladási nyomás alá kerülne. A kínai gazdaságban számos rizikófaktor fellelhető, de egy komoly válságra elenyésző az esély” – nyilatkozta az AKCENTA CZ elemzője.
Forrás: Akcenta CZ