2024.06.30 | Vasárnap
Pál napja

Érezzük a felelősséget! Egészség és öngondoskodás!
2015.09.24
Nyugdíj
1009
.
Jelentősen növekedett a dohányzó fiatalok aránya az elmúlt években – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból. A teljes lakosság csaknem harmada rendszeresen él ezzel a káros szenvedéllyel, mely az egészségromboló hatások mellett anyagi szempontból is megterhelő. Az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár utánanézett, hogy hogyan lehet összekötni a fizikai és az anyagi öngondoskodás előnyeit.

A KSH adatai szerint 2009 és 2014 között 6 százalékponttal, 42 százalékra emelkedett a rendszeresen dohányzó 18-34 éves férfiak aránya. A nők körében is a fiatal korosztály a leginkább rabja a cigarettának, minden negyedik hölgy dohányzik naponta a megkérdezettek közül. Pozitív adat, hogy a legidősebb, 65 év feletti korosztályban a legnagyobb a leszokottak aránya, ebben a csoportban a férfiak 18, a nők mindössze 7 százaléka él a káros szenvedéllyel. A rendszeresen dohányzó fiatalok arányának ilyen mértékű növekedése annak tükrében talán még inkább meglepő, hogy idén mintegy 4 százalékkal kellett többet fizetni egy doboz cigarettáért, mint egy évvel korábban. Az átlagos, heti 2-3 dobozos fogyasztás mellett ez a kiadás akár havi 10-15 ezer forintos többletköltséget is jelenthet a preferált terméktől függően.

Hasonló a helyzet az alkoholfogyasztás tekintetében is, hiszen a fiatal felnőtt korosztály a legkevésbé önmegtartóztató. A válaszadók több mint 75 százaléka vallotta, hogy időszakosan vagy rendszeresen fogyaszt alkohol tartalmú italokat. A férfiak költenek erre a szenvedélyre is többet, a megkérdezettek 30 százaléka rendszeresen vásárol szeszesitalokat.

Bizakodásra adhat okot, hogy az OTP Öngondoskodási Indexe szerint a megkérdezett hazai lakosok 79 százaléka számára fontos, hogy odafigyeljen az egészséges táplálkozásra és a testmozgásra. A magyar lakosság 82 százaléka számára fontos a nyugdíjas kori anyagi jólét, ám ennek ellenére a megkérdezettek 66 százaléka nem rendelkezik és nem is tervez megtakarítani idősebb korára.

Úgy érezhető, hogy itt valamiféle ellentmondás van. Tudjuk, hogy mit kell tennünk az egészségünkért, a biztonságosabb életért, de mégis sokan inkább a havi kiadásaik között nem a megtakarítást választják, hanem az anyagi és egészség szempontjából is károsító szokásokat.

Mi az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztárnál hiszünk benne, hogy az öngondoskodást nem csupán anyagi, hanem fizikailag is érdemes megvalósítani. A testi egészség ugyanis éppen olyan fontos a hosszú távú jólétünkhöz, mint az, hogy legyen megtakarításunk. Ráadásul mindkettőt könnyen, egyszerűen lehet elkezdeni, kis lépésekkel, kis összegekkel. Például jó kezdet lehet, ha letesszük a cigarettát, és a megspórolt, akár 10-15 ezer forintot félretesszük nyugdíjas korunkra, ezzel egyszerre tettünk azért, hogy tovább és jobban éljünk. A két különböző típusú öngondoskodás fontosságára szeretnénk felhívni a hangsúlyt a „Boldog Nyugdíjas” kampányunkkal is, melynek keretén belül idén nyáron elindítottunk egy kalkulátort, egy közösségi oldalt, sőt szerveztünk egy kellemes nyári futást is, melyről egy rövid videót is készítettünk. Meggyőződésünk, hogy egyre többen ismerik fel, hogy sportolással és a spórolással mi magunk is tehetünk a boldog nyugdíjas évekért. – Hívta fel a figyelmet Nagy Csaba az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója.

Az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztárnál a minimális tagdíj 5 000 forint. Ekkora összegű havi megtakarítással, 20 év alatt, nominális szinten, 6%-os éves, elvárt hozammal, állami támogatással akár több mint 2,5 millió forintos vagyont is felhalmozhatunk nyugdíjas éveinkre.
Forrás: OTP.hu, Café PR