2024.10.15 | Kedd
Teréz napja

A bankok nélkül nincs kilábalás
2013.05.21
Munkahely
94
A bankok nélkül nincs kilábalás Ha a bank magától nem akar hitelt adni a legnagyobb foglalkoztató kis és közepes vállalatoknak, akkor ezt felülről kell ösztönözni és támogatni. A Deutsche Bank elemzési igazgatója szerint két módszer létezik ebben az esetben.


A kis és közepes vállaltok nem kapnak hitelt - vagy csak nagyon drágán -, nem tudnak beruházni, nem teremtenek munkahelyet, ami csak mélyíti a recessziót az eurózóna nehezebb sorsú országaiban. A bankok arra hivatkoznak, hogy mindez nem az ő hibájuk, mondván nincs is kereslet a hitelekre, ami meg van, az olyan kockázatos, hogy rendkívül kockázatos lenne megítélni. Ördögi kör, amire ugyanakkor létezik kézenfekvő megoldás Gilles Moec, a Deutsche Bank elemzési igazgatója szerint - írja a Pénzügyi Szemle Online blogja.



A bankok álláspontja tökéletesen érthető a szakember szerint, amint vonakodnak kockázatot vállalni az eurózóna periféria országaiban. Az olasz kkv-k hatékonysága például a hasonló méretű német vállalatok hatékonyságának még a 70 százalékát is alig éri el, amely adat Görögországban vagy Portugáliában még kiábrándítóbb. Csodálkozunk ezek után, hogy egy bank nem ad hitelt a periféria kkv-knak? De ha egy kis felülről jövő ösztönzésnek köszönhetően mégis adna, akkor elképzelhető, hogy a megnyíló pénzcsapoknak köszönhetően a periféria országok is növekedésnek indulnának?



A Deutsche Bank elemzési igazgatója szerint a válasz igen, a megoldás kulcsa pedig az Európai Központi Banknál (EKB) van, amely két módon is ösztönözhetné a periféria kkv-k hitelezését. Először is érdemes megjegyezni, hogy az európai bankoknak rengeteg felesleges pénzük van, ezeket a pénzeket azonban az EKB trezorjában parkoltatják. Ezekért a betétekért ugyan jelenleg 0 százalékos kamatot kapnak az EKB-től, de még mindig jobb a biztos 0, mint hogy jelentős hitelezési veszteséget szenvedjenek el a portugál vagy épp görög gazdaságban. Viszont ha az EKB negatív kamatot számolna fel, akkor kiugraszthatná a biztonságos menedékből ezeket a pénzeket, és ösztönözhetné a kkv-k hitelezését.



A másik módszer az lenne, ha az értékpapírosítási folyamat felpörögne, vagyis a bankok a hitelekből képzett értékpapírokat eladhatnák. Ekkor a bankok a hitelezéssel bevállalt kockázatot lényegében áthárítanák, így nem kellene a plusz kockázattal szemben plusz tőkét, vagyis fedezetet képezniük. Ha az EKB ezeket a hitelekből képzett értékpapírokat befogadná a bankoktól - esetleg mondjuk az Európai Beruházási Bank vagy az európai tőkealap, az ESM is beszállna -, azzal felpörgethetné a hitelpiacot, és segíthetne talpra állítani az eurózóna perifériáját.



hvg.hu
További hírek a kategóriából...
Akár látatlanban is elfogadna egy új álláslehetőséget a munkavállalók több mint fele
Egy napokban készült felmérés szerint a magyar munkavállalók elenyésző része, csupán 6%-a ragaszkodna ahhoz, hogy személyesen is találkozzon leendő felettesével vagy kollégáival, mielőtt elfogad egy új állásajánlatot. Közel 60%-uk viszont határozottan állítja, hogy megelégedne azzal, ha csak telefonos és videós állásinterjúra lenne lehetősége, úgy is tudna döntést hozni.

Álláskeresés világjárvány idején: az online megoldásoké a főszerep
Keressen valaki munkát akár azért, mert a koronavírus miatt kialakult helyzetben veszítette el az állását, vagy azért, mert éppen a világjárvány kitörése előtt mondott fel előző munkahelyén, első találkozása leendő munkaadójával valószínűleg nem a megszokott módon történik majd. A járványügyi intézkedések miatt ezen a területen is a személyes kontaktust nem igénylő megoldások kerültek előtérbe.

Mától ingyenesen lehet feladni álláshirdetéseket önkéntes és egészségügyi állásokra
A mai naptól minden, a koronavírussal szembeni küzdelmet elősegítő önkéntes, illetve egészségügyi állás közzétételét ingyenesen vállalja a Profession.hu. A kezdeményezés célja, hogy az egészségügyi háttérrel rendelkező szakembereket, illetve a segíteni vágyókat és azokat a helyeket, ahol most a legnagyobb szükség van rájuk, a lehető leghatékonyabban és leggyorsabban kössék össze.