2024.10.15 | Kedd
Teréz napja

Van is, meg nincs is országos bérajánlás
2013.05.22
Munkahely
92
Van is, meg nincs is országos bérajánlás Gaskó István, a Liga szakszervezetek elnöke a mai sajtótájékoztatón elmondta, megszületett az országos bérajánlásról a megállapodás, ami a kormány konvergencia programjában szereplő inflációs értéket venné alapul, a nettó bérek reálértékének megőrzése érdekében. Dávid Ferenc, a munkáltatói szakszervezetek elnöke szerint viszont nincs konkrét szám a megállapodásban, és a bérajánlást nem az inflációs mutató jelképezi, hanem a konvergencia programban szereplő gazdasági mutatók összessége. Czomba Sándor pedig elmondta, mi minden változik a lakhatási támogatások igénylése terén.


A kormány áprilisban közzétett 2013. évi konvergencia jelentésében az idei évre 3,1%-os inflációval számol. Gaskó István szerint ez jelenti a bérajánlás alapját, hogy a nettó keresetek reálértékét megőrizzék. Az országos bérajánlás (aminek kötelező ereje nincs, ahogy a neve is mutatja, ajánlás) ajánlja a versenyszférában működő munkáltatóknak és munkavállalóknak, hogy kössenek olyan bérmegállapodást, ami a nettó keresetek reálértékét megőrzi, mondta Gaskó István, hozzáfűzve, hogy alapul a konvergencia program 3,1%-os inflációja szolgál.



Dávid Ferenc, a munkáltatók országos szövetségének elnöke szerint konkrét szám nem szerepel a megállapodás szerinti ajánlásban, és az alap nem önmagában az infláció, hanem a konvergencia programban szereplő gazdasági mutatók összessége.



Továbbá a vállalkozások bérfejlesztési kereteit meghatározza a vállalkozás jövedelemtermelő képessége, és mint abban a két szakszervezeti oldal egyetértett, úgy lehet szó béremelésről, ha az nem megy a munkahelyek rovására.



Változnak a lakhatási támogatás szabályai



Czomba Sándor, foglalkoztatásért felelős államtitkár a sajtótájékoztatón beszámolt a lakhatási támogatást érintő változásokról.



A lakhatási támogatást tavaly októbertől vezették be, Czomba Sándor szerint nagyjából 16 ezer érdeklődő volt, 1000 benyújtott kérelem, amiből 600 megkötött szerződés született. Ahogy a kormány ígérte, ha szükséges felülvizsgálják a szabályokat, ez most megtörtént.



Alapszabály szerint lakhatási támogatás nyújtható annak az álláskeresőnek, aki olyan legalább hat hónap időtartamra szóló és legalább heti 20 óra munkaidejű munkaviszonyt létesít, amely esetében az állandó lakóhelye és a munkavégzés helye legalább 100 km-re van egymástól, vagy a munkavégzés helye és az állandó lakóhelye közötti, naponta - tömegközlekedési eszközzel történő oda- és visszautazás ideje 5 órát meghaladja.



Változtatás, hogy korábban 18 hónapos minimum munkaviszonyra volt szükség, az ingázás ideje pedig 6 óra volt.



Változás továbbá a kivétek körében is van. Szabály szerint legalább 3 hónapig álláskeresőnek kell lennie a kérelmezőnek, kivétel a pályakezdő és az, aki közfoglalkoztatásból helyezkedik el a versenyszférában. Kibővítettek a beszámítható foglalkoztatási jogviszonyok körét, kiterjed a kormányzati, közszolgálati, ösztöndíjas foglalkoztatásra, a meglévő, munka törvénykönyve hatálya alá tartozók mellett.



A kérelmet ezentúl nem csak a foglalkoztatás megkezdése előtt lehet beadni (emiatt 200 kérelmet korábban elutasítottak). Életszerűbb, hogy előbb megkötik a felek a szerződést, utána 30 napig van lehetőség a lakhatási támogatás igénylésére.



Lehetőség lesz még lakhatási támogatást kérni a kaució kifizetésére is.



A kérelmező nem csak az állandó lakhelye szerinti, hanem a tartózkodási hely szerinti munkaügyi kirendeltséghez is fordulhat.



portfolio.hu
További hírek a kategóriából...
Akár látatlanban is elfogadna egy új álláslehetőséget a munkavállalók több mint fele
Egy napokban készült felmérés szerint a magyar munkavállalók elenyésző része, csupán 6%-a ragaszkodna ahhoz, hogy személyesen is találkozzon leendő felettesével vagy kollégáival, mielőtt elfogad egy új állásajánlatot. Közel 60%-uk viszont határozottan állítja, hogy megelégedne azzal, ha csak telefonos és videós állásinterjúra lenne lehetősége, úgy is tudna döntést hozni.

Álláskeresés világjárvány idején: az online megoldásoké a főszerep
Keressen valaki munkát akár azért, mert a koronavírus miatt kialakult helyzetben veszítette el az állását, vagy azért, mert éppen a világjárvány kitörése előtt mondott fel előző munkahelyén, első találkozása leendő munkaadójával valószínűleg nem a megszokott módon történik majd. A járványügyi intézkedések miatt ezen a területen is a személyes kontaktust nem igénylő megoldások kerültek előtérbe.

Mától ingyenesen lehet feladni álláshirdetéseket önkéntes és egészségügyi állásokra
A mai naptól minden, a koronavírussal szembeni küzdelmet elősegítő önkéntes, illetve egészségügyi állás közzétételét ingyenesen vállalja a Profession.hu. A kezdeményezés célja, hogy az egészségügyi háttérrel rendelkező szakembereket, illetve a segíteni vágyókat és azokat a helyeket, ahol most a legnagyobb szükség van rájuk, a lehető leghatékonyabban és leggyorsabban kössék össze.