2024.10.15 | Kedd
Teréz napja

Így keresünk pénzt Magyarországon
2013.05.22
Munkahely
86
Így keresünk pénzt MagyarországonAlapvetően javítottak a gyenge munkapiaci összképen a márciusi adatok: a foglalkoztatottságot a közmunka programok megindulása javította, a reálbéreket pedig az infláció csökkenése húzza egyre feljebb. 


Márciusban a versenyszféra bruttó keresetei 2,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet. Ez ugyan magasabb, mint az egy évvel korábbi dinamika (1,3%), ám így is rendkívül alacsony tempónak tekinthető. A rendszeres keresetek valamelyest gyorsabban emelkednek, az alkalmazkodás a bónuszok, jutalmak területén erőteljesebb.



Ahogy a fenti ábrán is láthatjuk, a piaci bérinfláció még a válság mélypontjánál tapasztaltnál is kisebb. Ez arra vezethető vissza, hogy a vállalati szektor a szűk belső kereslet miatt nem tudja áthárítani az utóbbi időben megemelkedett terheit a fogyasztókra, ezért a munkapiaci oldalon zajlik a korrekció.



Ezzel együtt a versenyszféra reálkeresetei emelkednek. A jelenség két okra vezethető vissza: egyrészt a magasabb jövedelemsávban tavaly még létező szuperbruttó szerinti adózás idénre eltűnt, ezért a nettó keresetek gyorsabban tudnak emelkedni a bruttónál. Másrészt az infláció meredek esése szintén oda vezet, hogy az alacsonyabb nettó bérdinamika is magasabb tud lenni az inflációval való korrigálás után. A versenyszektorban 1,8 százalékos, a teljes nemzetgazdaságban 2,2%-os a reálkereset éves növekedése.



A költségvetési szférában rég látott béremelkedés figyelhető meg. Egyrészt már a rendszeres bruttó keresetek is átlagot meghaladó mértékben, 3,8%-kal emelkednek, másrészt jelentős a nem rendszeres keresetek emelő hatása. 2013. január-márciusban a költségvetési szférában dolgozók egy része átlagosan 10 000 forint - az adó- és járulékváltozások ellentételezését szolgáló, a keresetbe nem tartozó - kompenzációban részesült, míg a nonprofit szervezeteknél az erre jogosultak átlagosan 9500 forint juttatást kaptak ezen a címen. Ez pedig oda vezet, hogy a nem rendszeres juttatások emelkedése márciusban 48%-os volt, így a nettó keresetek összességében 5,3%-kal bővültek.



Pedig ez utóbbi szám már tartalmazza a közmunka programok szokásos tavaszi beindulásának lehúzó hatását is. (Az alacsony keresetű közmunkások súlyának növekedésével az átlagos bér esik.) Márciusban már több mint 90 ezren dolgoztak a közmunka programok keretében, ami a téli hónapokhoz képest háromszoros bővülés. A közszférában egyébként a közmunkaprogramok hatását nem számítva kitart a létszámszigor, márciusban 655 ezren dolgoztak állami alkalmazásban.



A versenyszféra foglalkoztatási trendje továbbra sem szívderítő, de márciusban a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében kissé el tudott mozdulni három éves mélypontjáról az alkalmazottak száma.



Ezzel együtt továbbra is azt láthatjuk, hogy a versenyszektor konjunkturális helyzetéről a munkapiaci adatok meglehetősen szomorú képet adnak. A béreken kívül a foglalkoztatási oldalon is alkalmazkodnak a vállalatok a növekvő költség- és adóterhekhez.



portfolio.hu
További hírek a kategóriából...
Akár látatlanban is elfogadna egy új álláslehetőséget a munkavállalók több mint fele
Egy napokban készült felmérés szerint a magyar munkavállalók elenyésző része, csupán 6%-a ragaszkodna ahhoz, hogy személyesen is találkozzon leendő felettesével vagy kollégáival, mielőtt elfogad egy új állásajánlatot. Közel 60%-uk viszont határozottan állítja, hogy megelégedne azzal, ha csak telefonos és videós állásinterjúra lenne lehetősége, úgy is tudna döntést hozni.

Álláskeresés világjárvány idején: az online megoldásoké a főszerep
Keressen valaki munkát akár azért, mert a koronavírus miatt kialakult helyzetben veszítette el az állását, vagy azért, mert éppen a világjárvány kitörése előtt mondott fel előző munkahelyén, első találkozása leendő munkaadójával valószínűleg nem a megszokott módon történik majd. A járványügyi intézkedések miatt ezen a területen is a személyes kontaktust nem igénylő megoldások kerültek előtérbe.

Mától ingyenesen lehet feladni álláshirdetéseket önkéntes és egészségügyi állásokra
A mai naptól minden, a koronavírussal szembeni küzdelmet elősegítő önkéntes, illetve egészségügyi állás közzétételét ingyenesen vállalja a Profession.hu. A kezdeményezés célja, hogy az egészségügyi háttérrel rendelkező szakembereket, illetve a segíteni vágyókat és azokat a helyeket, ahol most a legnagyobb szükség van rájuk, a lehető leghatékonyabban és leggyorsabban kössék össze.