2024.10.15 | Kedd
Teréz napja

Brüsszel döntésére vár Magyarország
2013.05.29
Munkahely
91
Brüsszel döntésére vár Magyarország

Az Európai Bizottság szerdán jelenti be, hogy mely tagállamok esetében javasolja a túlzottdeficit-eljárás megszüntetését. Magyarország esetében mindenki kedvező brüsszeli döntésre számít.


Olli Rehn bizottsági alelnök, gazdasági és monetáris ügyekért felelős biztos május elején arról tájékoztatott, hogy a testület az eljárás megszüntetését javasolhatja Lettország, Litvánia és Románia esetében, Magyarország, illetve Olaszország esetében ehhez további intézkedéseket tartott szükségesnek. A végső döntést a kérdésben – a bizottság javaslata alapján – az európai pénzügyminiszterek tanácsa (Ecofin) hozza meg, június végi ülésén. Az Európai Bizottság szerdán évenkénti, országspecifikus gazdaságpolitikai javaslatait is közzéteszi. 


Magyarország ellen 2004 óta van érvényben túlzottdeficit-eljárás. Az elhúzódó eljárás eredményeként az Ecofin tavaly a Magyarországnak járó kohéziós források egy részének felfüggesztését javasolta. A költségvetési egyenlegjavító intézkedések hatására végül a tanács a felfüggesztés eltörlése mellett döntött. Jelenleg az Európai Unió 27 tagállama közül 20 ellen folyik túlzottdeficit-eljárás.



Bíznak a pozitív brüsszeli döntésben



Ismert, Varga Mihály májusban egy maximum háromkörös egyenlegjavító intézkedéscsomagot jelentett be annak érdekében, hogy az Európai Bizottság biztosítottnak lássa a 3 százalék alatti költségvetési hiány tartását és kiengedje Magyarországot a túlzottdeficit-eljárásból. Azonban, mint azt a nemzetgazdasági miniszter hétfőn elmondta, kedvező uniós döntés esetén nagy eséllyel csak a költségvetési zárolásokra lesz szükség ezek közül. Ha azonban kedvezőtlen döntés születne, akkor a költségvetés bevételeinek további emelésére már vannak előkészített javaslatok – tette hozzá.



Brüsszeli forrásokra hivatkozva azonban a magyar sajtó már a múlt héten tényként kezelte hazánk kikerülését az eljárásból. Londoni elemzők is úgy vélekedtek, hogy az érvek és ellenérvek egyenlege alapján valószínűsíthető a pozitív döntés.



Kedden a JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport javította a magyar befektetések súlyozására adott ajánlását, egyebek mellett azzal a véleményével indokolva az átértékelést, hogy a térségbeli gazdaságokhoz mérve is javultak a magyar gazdaság növekedési mutatói, és a magyar jegybank monetáris politikája kiszámítható maradt. A cég londoni elemzőinek megítélése szerint mindez várhatóan lehetővé teszi, hogy Magyarország akár már a jövő hónapban kikerüljön az EU túlzottdeficit-eljárásának hatálya alól.



mno.hu
További hírek a kategóriából...
Akár látatlanban is elfogadna egy új álláslehetőséget a munkavállalók több mint fele
Egy napokban készült felmérés szerint a magyar munkavállalók elenyésző része, csupán 6%-a ragaszkodna ahhoz, hogy személyesen is találkozzon leendő felettesével vagy kollégáival, mielőtt elfogad egy új állásajánlatot. Közel 60%-uk viszont határozottan állítja, hogy megelégedne azzal, ha csak telefonos és videós állásinterjúra lenne lehetősége, úgy is tudna döntést hozni.

Álláskeresés világjárvány idején: az online megoldásoké a főszerep
Keressen valaki munkát akár azért, mert a koronavírus miatt kialakult helyzetben veszítette el az állását, vagy azért, mert éppen a világjárvány kitörése előtt mondott fel előző munkahelyén, első találkozása leendő munkaadójával valószínűleg nem a megszokott módon történik majd. A járványügyi intézkedések miatt ezen a területen is a személyes kontaktust nem igénylő megoldások kerültek előtérbe.

Mától ingyenesen lehet feladni álláshirdetéseket önkéntes és egészségügyi állásokra
A mai naptól minden, a koronavírussal szembeni küzdelmet elősegítő önkéntes, illetve egészségügyi állás közzétételét ingyenesen vállalja a Profession.hu. A kezdeményezés célja, hogy az egészségügyi háttérrel rendelkező szakembereket, illetve a segíteni vágyókat és azokat a helyeket, ahol most a legnagyobb szükség van rájuk, a lehető leghatékonyabban és leggyorsabban kössék össze.