2024.10.15 | Kedd
Teréz napja

Megállíthatatlanul emelkedik a munkanélküliség az eurózónában
2013.05.31
Munkahely
94
Megállíthatatlanul emelkedik a munkanélküliség az eurózónában Az eurózóna munkanélküliségi rátája 12,2 százalékra változott májusban az előző havi 12,1 százalékos szintről. Mindez a piaci konszenzussal összhangban van, így nem számít meglepetésnek. A munkaerőpiaci viszonyok romlása tehát tovább folytatódik a régióban, amivel rekordszintekre került a mutató. 2012 áprilisában a mutató még pusztán 11,2 százalékon állt, tehát jelentősnek tekinthető az éves változás - derül ki az Eurostat jelentéséből.




Már az egy hónappal ezelőtti 12,1 százalékos márciusi értékkel is régen nem látott magasságokban volt a régió munkanélkülisége. A mutató az előző hónapban is 0,1 százalékpontos emelkedést mutatott, és ezzel tulajdonképpen 2011 közepe óta egy folyamatos felívelő trendet láthatunk.



Az EU-27-ben a munkanélküliségi ráta stagnálást mutatott (11 százalékon) az előző hónaphoz képest és továbbra is kedvezőbb szinten van a euróövezethez képest. Ugyanakkor mindkettő régióra vonatkozó éves változás jelentős a munkanélküliségi rátában (EU-27: +0,7 és EU-17: +1 százalék). Az eurózónában ezen szintekkel összesen 19,3 millió ember számít munkanélkülinek, míg az Európai Unió egészében 26,6 millióan.



A legalacsonyabb értéket Ausztria (4,9) és Németország (5,4) tudja felmutatni, míg a legmagasabbat feltételezhetően (adatkésés miatt) továbbra is Görögország (27 százalék februárban). Jelentősen magas a munkanélküliségi ráta még Spanyolországban (26,8) és Portugáliában is (17,8). Az éves változásokat tekintve, a görgök és a ciprusiak munkaerőpiaca romlott a legerőteljesebben. Míg az előbbi 21,9 százalékról 27-re, addig az utóbbi 11,2-ről 15,6 százalékra.



portfolio.hu
További hírek a kategóriából...
Akár látatlanban is elfogadna egy új álláslehetőséget a munkavállalók több mint fele
Egy napokban készült felmérés szerint a magyar munkavállalók elenyésző része, csupán 6%-a ragaszkodna ahhoz, hogy személyesen is találkozzon leendő felettesével vagy kollégáival, mielőtt elfogad egy új állásajánlatot. Közel 60%-uk viszont határozottan állítja, hogy megelégedne azzal, ha csak telefonos és videós állásinterjúra lenne lehetősége, úgy is tudna döntést hozni.

Álláskeresés világjárvány idején: az online megoldásoké a főszerep
Keressen valaki munkát akár azért, mert a koronavírus miatt kialakult helyzetben veszítette el az állását, vagy azért, mert éppen a világjárvány kitörése előtt mondott fel előző munkahelyén, első találkozása leendő munkaadójával valószínűleg nem a megszokott módon történik majd. A járványügyi intézkedések miatt ezen a területen is a személyes kontaktust nem igénylő megoldások kerültek előtérbe.

Mától ingyenesen lehet feladni álláshirdetéseket önkéntes és egészségügyi állásokra
A mai naptól minden, a koronavírussal szembeni küzdelmet elősegítő önkéntes, illetve egészségügyi állás közzétételét ingyenesen vállalja a Profession.hu. A kezdeményezés célja, hogy az egészségügyi háttérrel rendelkező szakembereket, illetve a segíteni vágyókat és azokat a helyeket, ahol most a legnagyobb szükség van rájuk, a lehető leghatékonyabban és leggyorsabban kössék össze.