2024.10.15 | Kedd
Teréz napja

Hirtelen ugrott meg a foglalkoztatottság
2013.06.03
Munkahely
92
Hirtelen ugrott meg a foglalkoztatottság 2013. február-áprilisban 3 millió 869 ezer főre nőtt a foglalkoztatottak száma, és 58 ezer fővel magasabb az egy évvel korábbinál, jelentette a KSH. A munkanélküliségi ráta az első negyedévi 11,8% után 11,0 százalékra mérséklődött.


Miután az év első három hónapjában alig mozdult meg a foglalkoztatás, április hirtelen megugrást hozott. A foglalkoztatottak száma a 15-74 éves népességben 58 ezer fővel emelkedett, a munkanélkülieké 19,7 ezer fővel csökkent. 


A munkanélküliség az első negyedévi 11,8 százalékról 11 százalékra csökkent.



A foglalkoztatottság alakulása a korábbi években is jellemző erős hullámzást követi. A hullámzás mögött leginkább a közfoglalkoztatás év végi leállásai állnak.



A legutóbbi adatok szerint márciusban a közfoglalkoztatottak száma a KSH másik, intézményi létszámstatisztikája szerint 92,2 ezer fő volt, ami nagyjából megegyező az egy évvel korábbival.



Ha megpróbáljuk a közfoglalkoztatás hatásától szűrni a tendenciákat, akkor azt látjuk, hogy az elmúlt egy év során ezen a szektoron kívül történhetett a foglalkoztatottság bővülése. Február-áprilisban ugyanis közel azonos számban vettek részt az állami programokban, mint az idén. (Adminisztratív adatvételi forrásból még nincs áprilisi számunk, becslésünk szerint összességében minimálisan még kevesebb is lehetett az idén ebben a három hónapos időszakban az átlagos köztfoglalkoztatott.) Ugyanakkor nagyon egyértelmű tendenciát még nem lehet megállapítani. Egyrészt elbizonytalanító, hogy az idei és a tavalyi év eleji ingadozásnak mintha más lenne a szezonális lefutása, másrészt az adminisztratív (legalább 5 főt foglalkoztatók körében végzett) felméréssel mintha újra kiújulna az ellentmondás. Ez a jelenség tavaly is erős volt, és egyáltalán nem meggyőző, hogy az LFS-számok mutatnák az egyértelműen hitelesebb képet.



Mitől bővült a foglalkoztatás tavaly?



A KSH éves jelentéséből kiderült, 2012-ben összességében 66 ezer fővel bővült a foglalkoztatás az előző évihez képest, de ennek több mint felét a közfoglalkoztatás adta, és anélkül a növekmény csak 27,7 ezer fő lenne. Továbbá azt is megtudtuk, a külföldön dolgozók egy része beszámít a statisztikába, és jellemző volt valamelyest a fehéredés is, ezek adták együttesen a foglalkoztatás bővülését, és szolgáltattak magyarázatot a gazdasági helyzettel szembemenő számokra.



portfolio.hu
További hírek a kategóriából...
Akár látatlanban is elfogadna egy új álláslehetőséget a munkavállalók több mint fele
Egy napokban készült felmérés szerint a magyar munkavállalók elenyésző része, csupán 6%-a ragaszkodna ahhoz, hogy személyesen is találkozzon leendő felettesével vagy kollégáival, mielőtt elfogad egy új állásajánlatot. Közel 60%-uk viszont határozottan állítja, hogy megelégedne azzal, ha csak telefonos és videós állásinterjúra lenne lehetősége, úgy is tudna döntést hozni.

Álláskeresés világjárvány idején: az online megoldásoké a főszerep
Keressen valaki munkát akár azért, mert a koronavírus miatt kialakult helyzetben veszítette el az állását, vagy azért, mert éppen a világjárvány kitörése előtt mondott fel előző munkahelyén, első találkozása leendő munkaadójával valószínűleg nem a megszokott módon történik majd. A járványügyi intézkedések miatt ezen a területen is a személyes kontaktust nem igénylő megoldások kerültek előtérbe.

Mától ingyenesen lehet feladni álláshirdetéseket önkéntes és egészségügyi állásokra
A mai naptól minden, a koronavírussal szembeni küzdelmet elősegítő önkéntes, illetve egészségügyi állás közzétételét ingyenesen vállalja a Profession.hu. A kezdeményezés célja, hogy az egészségügyi háttérrel rendelkező szakembereket, illetve a segíteni vágyókat és azokat a helyeket, ahol most a legnagyobb szükség van rájuk, a lehető leghatékonyabban és leggyorsabban kössék össze.