2024.10.15 | Kedd
Teréz napja

A regisztrált álláskeresők 5 százaléka diplomás
2013.06.03
Munkahely
90
A regisztrált álláskeresők 5 százaléka diplomás 552 ezer főre csökkent az álláskeresők száma áprilisban, ami közel megegyezik az egy évvel korábbival. Az új állások zömét továbbra is az államilag támogatott, főleg közmunka programok alkotják. Miközben a regisztrált álláskeresők száma a válság óta nem tudott félmillió alá csökkenni, mostanra az átlagos regisztrációs idő elérte az egy évet. 


Előző hónaphoz képest 68 ezer fővel csökkent a regisztrált álláskeresők száma áprilisban, így 551 990 főt regisztráltak a munkaügyi kirendeltségek. A szám közel megegyezik az egy évvel korábbival, a közfoglalkoztatási programok márciusban nyíltak meg újra, és nagy tömegű (130 ezer fős) munkaerőigényt jelentettek be. A szezonális jellegű hatásokat kiszűrve jól látszik, hogy hol stagnál lényegében az álláskeresők száma, a válság kitörése óta, négy éve és négy hónapja nem volt félmillió alatti ez a szám.



Területileg a helyzet nem sokat változott, legtöbb munkanélküli továbbra is Szabolcsban, Borsodban és Hajdú-Bihar megyében van. A gyorsjelentéssel együtt megjelenő részletes adatokból további néhány érdekesség kiderül.



Átlagos egy évre nyúlt a regisztrációs idő



A kedvezőtlen munkaerőpiaci helyzet elhúzódásával az átlagos regisztrációs idő is egyre nyúlik. Márciusról áprilisra 30 nappal lett hosszabb, így elérte az egy évet, azaz 365 napot. Ennyi ideig van átlagosan regisztrálva egy álláskereső. Ezzel együtt persze a tartósan álláskeresők aránya is megugrott, az összes álláskeresőn belül 31,4% volt tartós (egy éven túl) álláskereső, ami közel 3%-ponttal magasabb az egy hónappal korábbinál, egy éve pedig 24% közelében volt az arány.



Diplomás munkanélküliség: nem igazán



A diplomás túlképzés rémképével ellentétben a diplomás munkanélküliek csak kis arányt tesznek ki az álláskeresők körében. Az 552 ezer álláskeresőből 29 ezer volt diplomás, ami 5,4%-nak felel meg. 


Ezzel szemben legnagyobb tömeget továbbra is a képzetlen, 8 általánossal vagy alacsonyabb képzettséggel rendelkezők tesznek ki, az álláskeresők 40%-a ilyen. 30 százalék pedig szakmunkás végzettségű.



Életkort tekintve az álláskeresők zöme a legjobban foglalkoztatható 25-54 éves korcsoportokból kerül ki, azonban ez nem meglepő. Ezekben a korcsoportokban a legmagasabb a foglalkoztatottsági ráta, és legnagyobb a munkaerőpiaci aktivitás, azaz ha nincs munkájuk, akkor aktív munkakeresőként megjelennek a munkanélküli statisztikákban, míg a 25 év alattiak, illetve az 55 év felettiek körében a munkaerőpiaci aktivitás alacsony.



Kevés új állás



Bár az elmúlt két hónapban nagy számú munkaerőigényt jelentettek be a foglalkoztatók a munkaügyi hivataloknál, ezek többsége továbbra is közmunka. Márciusban 142 ezer bejelentett állásból 130 ezer volt államilag támogatott formában létrejövő, áprilisban 48 ezer új állást jelentettek be, és 35,7 ezer volt államilag támogatott ebből.



Az elsődleges munkaerőpiac által bejelentett munkaerőigények az év első négy hónapjában átlagosan 10500 körüliek voltak, ami a hosszú távú átlag alatti, de már kis elmozdulást jelent a múlt év végi 8 ezer körüli mélypontról.



portfolio.hu
További hírek a kategóriából...
Akár látatlanban is elfogadna egy új álláslehetőséget a munkavállalók több mint fele
Egy napokban készült felmérés szerint a magyar munkavállalók elenyésző része, csupán 6%-a ragaszkodna ahhoz, hogy személyesen is találkozzon leendő felettesével vagy kollégáival, mielőtt elfogad egy új állásajánlatot. Közel 60%-uk viszont határozottan állítja, hogy megelégedne azzal, ha csak telefonos és videós állásinterjúra lenne lehetősége, úgy is tudna döntést hozni.

Álláskeresés világjárvány idején: az online megoldásoké a főszerep
Keressen valaki munkát akár azért, mert a koronavírus miatt kialakult helyzetben veszítette el az állását, vagy azért, mert éppen a világjárvány kitörése előtt mondott fel előző munkahelyén, első találkozása leendő munkaadójával valószínűleg nem a megszokott módon történik majd. A járványügyi intézkedések miatt ezen a területen is a személyes kontaktust nem igénylő megoldások kerültek előtérbe.

Mától ingyenesen lehet feladni álláshirdetéseket önkéntes és egészségügyi állásokra
A mai naptól minden, a koronavírussal szembeni küzdelmet elősegítő önkéntes, illetve egészségügyi állás közzétételét ingyenesen vállalja a Profession.hu. A kezdeményezés célja, hogy az egészségügyi háttérrel rendelkező szakembereket, illetve a segíteni vágyókat és azokat a helyeket, ahol most a legnagyobb szükség van rájuk, a lehető leghatékonyabban és leggyorsabban kössék össze.