2024.10.15 | Kedd
Teréz napja

Pocsék évet zártak a magyar nagyvállalatok
2013.06.04
Munkahely
142
Pocsék évet zártak a magyar nagyvállalatok Közzétette tavalyi évéről szóló beszámolóját a cégek többsége, kiderült, hogy 2012 elég pocsék volt. Látványosan erősödött viszont néhány állami cég, például az MVM árbevétele és nyereségessége is nagyot nőtt. A legnagyobb cég még mindig a Mol, a legnagyobb adózás utáni eredményt egy adatfeldolgozó cég, a Corning érte el. 


Durván 10 000 000 000 000 forint. Ennyi, betűvel kiírva tízezer-milliárd volt a tíz legnagyobb magyar cég árbevétele 2012-ben. Ez több, mint a magyar bruttó hazai termék harmada, a költségvetés 14 ezer milliárdos összegének pedig nagyjából a kétharmada. Ezek a számok remekül érzékeltetik az állam és az országban működő cégek egymásra utaltságát: a legnagyobb vállalatok közül kerülnek ki a legnagyobb munkaadók és a legnagyobb adófizetők. A nagyobb cégek egész régiók gazdaságára és munkapiacára komoly hatással vannak.



Ezért sem túl örömteli - de az állami különadók és a tavalyi 1,7 százalékos recesszió tükrében nem is túl meglepő -, hogy a múlt évet a nagyvállalati toplista éllovasainak zöme csökkenő, vagy csak alig emelkedő árbevétellel és csökkenő eredménnyel zárta. Legalábbis ez derül ki a magyar cégek 2012-es gazdálkodásuk eredményéről készített beszámolóikból, ami május 31-ig kellett közzétenniük.



Nem volt túl erős év


Az Index összesítésében azoknak a nagyvállalatoknak vizsgálta meg az eredményeit, amelyek tavaly is a céges toplisták élén szerepeltek, és amelyek május végéig felöltötték a beszámolójukat az e-beszámoló.hu-ra.



Az adatsor azonban nem teljes, már csak azért sem lehet az, mert a legnagyobb kiskereskedelmi lánc, a Tesco-Global Zrt. üzleti éve március 1-jétől következő év február végéig tart, így csak július végéig kell adatokat közölnie. Emellett pedig lehetnek olyan vállalatok, amelyek bevételüket jelentősen növelve bekerülhettek a legnagyobbak közé, de mivel a korábbi években nem voltak ott, a mostani gyorselemzésben nem tudtunk róluk adatokat gyűjteni.



A lista azonban ezzel együtt is figyelemre méltó, a Magyarországon jelenlévő multiknál a 2012 elég rosszul sikerült. Bár az egyes eredmények mögött egyedi történetek húzódnak meg – ilyen például a komáromi Nokia gyár leépítése –, ha összességében megnézzük a legnagyobbakat, kiderül, kevés olyan cég akad, amelyik nem szenvedte meg a tavalyi évet, az általános gazdasági környezet csaknem mindegyik vállalat eredményeit megtépázta. Azoknál a cégeknél, ahol euróban, vagy dollárban adták meg az összegeket, az MNB éves középárfolyamán számoltuk át forintra a beszámolóban szereplő számokat.



A legnagyobb árbevételű cég továbbra is a Mol, 2529 milliárdos nettó árbevételével messze kimagaslik a hazai mezőnyből. Adózott eredménye azonban jelentősen megcsappant, a tavalyi 150 milliárdnak alig több, mint harmadát könyvelhette el ezen a soron. Itt többek közt a visszaeső piaci kereslet, a magasabb szintű karbantartás, a szíriai események és a petrolkémiai szegmens vesztesége is közrejátszott a szerényebb nyereségességben, ráadásul 30 milliárd forint válságadót és 10 milliárd forint Robin Hood-adót is be kellett fizetniük.



2012-ben az autópiac európai válsága éreztette hatását a győri Audi-gyár eredményén is, 2011-hez képest közel a felére csökkent a nyeresége, derül ki a cég beszámolójából. Nem csak a német piac zsugorodott, hanem az európai piacok is, az autógyárat tavaly főleg az ázsiai értékesítés húzta. Az Audi ráadásul 2012-ben már nem mentesült a társasági adó fizetése alól, 4,2 millió eurót kellett befizetnie a különböző növelő és csökkentő tételekkel módosított 48 milliós adóalap után. Így az Audi nyeresége mindössze 96,77 milliárd forint lett, a 2011-es 2011,97 után. Az adózott eredményt azonban a tulajdonosok teljes egészében kifizették osztalékként.



Csak az állami


Kiemelendő a toplistáról az állami tulajdonban lévő MVM Csoport teljesítménye, amely 50 éves történetének legerősebb évét produkálta tavaly, árbevételben és adózott eredményében is a lista élbolyába került. A magyar villamosenergiapiacot uraló vállalatcsoport 2010-ben mindössze 21 milliárd forint adózott eredményt produkált, ezt néhány év alatt több mint megháromszorozta, 73,5 milliárd forintot könyvelhettek el tavaly ezen a soron. A kiugróan magas eredményhez több egyszeri tétel is hozzájárult, összesen közel 30 milliárd forint értékben, köztük például az elmúlt évek alatt felgyülemlett, mindenki által az áramárban fizetett szénfillér támogatás. Az MVM 24 milliárd forint adót fizetett.



A legnagyobb árbevételű, Magyarországon tevékenykedő cégek listája csak részben mutat átfedést a legnyereségesebb cégek névsorával. Itt is csak azoknak a vállalatoknak a számait vizsgáltuk meg, amelyek tavaly is a top15-ben voltak, pontosabban ezek közül is csak azokét, amelyek május 31-ig közzétették a beszámolójukat. Ebben az összesítésben évről-évre rendszerint nagyobbak a mozgások, mint az árbevételt összevető listákon, az adózott eredmény változásában rengeteg egyedi tétel szerepet játszik, így könnyen megeshet, hogy egy cég akár 50-70 helyet hátra, illetve előrelép. A legnagyobb tavalyi nyereségek kapcsán tehát még érhetnek meglepetések a részletes összegzésben.



A gazdasági szolgáltatásban utazó Corning Hungary például már 2010-ben is a lista élén végzett, majd 2011-ben a negyedik helyre csúszott vissza. Most ismért az övé az első hely, 258 milliárdos adózott nyereséget számolt el a 2012-es évben. Nagyrészt a 2011-es évvégi végtörlesztések húzták le az OTP Bank akkori eredményét, tavaly már ismét javultak a számok, 2012-ben 122 milliárd forint volt az adózás utáni nyereség. Az Audi tavaly még az első helyen szerepelt, egy évvel korábban pedig második volt, a 2012-es beszámolók alapján készített listán viszont már csak a harmadik hely jutott az autógyárnak.



A gyógyszercégek szintén nagyot csúsztak vissza, hiába nőtt a Teva és a Richter árbevétele is, adózott eredményük csökkent. A filmterjesztéssel foglalkozó Viacom azonban igazán jó évet zárt, 80 milliárdos bevétele mellett 62 milliárdos adózott eredményt könyvelhetett el 2012-ben.


Az állami nagyvállalatoknál a Magyar Posta árbevétele kicsit több mint egy milliárd forinttal, 192,951 milliárd forintra csökkent tavaly, míg azonban 2011-ben még 2 milliárd forintos adózás utáni pluszban zárt, addig 2012-ben már veszteségbe fordult a cég, 3,36 milliárd forint mínuszt voltak kénytelenek elkönyvelni. A MÁV-Start 72,3 milliárdos 2011-es árbevétele után 2012-ben 72,7 milliárd forintban alakult, adózott eredményét azonban csaknem megduplázta 2,1 milliárd forintra. 


A Szerencsejáték Zrt. 2011-et 181 milliárdos árbevétellel zárta, 2012-ben már 213 milliárd forintos volt a bevétele. Adózott eredménye 7,4 milliárd forintról 10,9 milliárd forintra nőtt. A BKV Zrt. 2011-ben 71,7 milliárd, 2012-ben 107,6 milliárd forintos árbevételt könyvelt el, 5,8 milliárdos veszteségét 3,2 milliárdosra szorította le.



index.hu
További hírek a kategóriából...
Akár látatlanban is elfogadna egy új álláslehetőséget a munkavállalók több mint fele
Egy napokban készült felmérés szerint a magyar munkavállalók elenyésző része, csupán 6%-a ragaszkodna ahhoz, hogy személyesen is találkozzon leendő felettesével vagy kollégáival, mielőtt elfogad egy új állásajánlatot. Közel 60%-uk viszont határozottan állítja, hogy megelégedne azzal, ha csak telefonos és videós állásinterjúra lenne lehetősége, úgy is tudna döntést hozni.

Álláskeresés világjárvány idején: az online megoldásoké a főszerep
Keressen valaki munkát akár azért, mert a koronavírus miatt kialakult helyzetben veszítette el az állását, vagy azért, mert éppen a világjárvány kitörése előtt mondott fel előző munkahelyén, első találkozása leendő munkaadójával valószínűleg nem a megszokott módon történik majd. A járványügyi intézkedések miatt ezen a területen is a személyes kontaktust nem igénylő megoldások kerültek előtérbe.

Mától ingyenesen lehet feladni álláshirdetéseket önkéntes és egészségügyi állásokra
A mai naptól minden, a koronavírussal szembeni küzdelmet elősegítő önkéntes, illetve egészségügyi állás közzétételét ingyenesen vállalja a Profession.hu. A kezdeményezés célja, hogy az egészségügyi háttérrel rendelkező szakembereket, illetve a segíteni vágyókat és azokat a helyeket, ahol most a legnagyobb szükség van rájuk, a lehető leghatékonyabban és leggyorsabban kössék össze.