2024.10.09 | Szerda
Dénes napja

Zala megyében 8,5 százalékkal csökkent az álláskeresők száma
2015.01.21
Munkahely
200
.
Zala megyében 8,5 százalékkal csökkent decemberben az álláskeresők száma - közölte a Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja kedden.

Tavaly az év utolsó hónapjában 11 077 álláskeresőt tartottak nyilván, míg egy hónappal korábban 12 107 ember keresett munkát a kirendeltségek segítségével, 2013 decemberében pedig 13 866 volt a regisztráltak száma.
A kedvező munkaerőpiaci folyamat nagyrészt a téli közfoglalkoztatási programok, részben pedig ez ehhez kapcsolódó képzések indításának az eredménye.
Az év utolsó hónapjában a gazdaságilag aktív népesség 8,5 százaléka volt regisztrált álláskereső Zala megyében: a mutató a novemberinél 0,7 százalékponttal, az egy évvel korábbinál pedig 2 százalékponttal volt alacsonyabb.

A nyilvántartott álláskeresők 10 százaléka pályakezdő. Tavaly összesen 1,2 ezer fiatal jelentkezett első alkalommal a kirendeltségeken, 200-zal kevesebb, mint egy évvel korábban.
A megyében folyamatosan csökken az egy évnél régebb óta állást keresők száma is. December végén 3 ezer tartós álláskereső szerepelt a nyilvántartásban, míg 2013 decemberében számuk meghaladta a 4,3 ezret.
Tavaly összesen 16,8 ezer álláskereső állt munkába: 7,9 ezren támogatás nélküli, 8,9 ezren támogatott foglalkoztatás keretében.



MTI
További hírek a kategóriából...
Akár látatlanban is elfogadna egy új álláslehetőséget a munkavállalók több mint fele
Egy napokban készült felmérés szerint a magyar munkavállalók elenyésző része, csupán 6%-a ragaszkodna ahhoz, hogy személyesen is találkozzon leendő felettesével vagy kollégáival, mielőtt elfogad egy új állásajánlatot. Közel 60%-uk viszont határozottan állítja, hogy megelégedne azzal, ha csak telefonos és videós állásinterjúra lenne lehetősége, úgy is tudna döntést hozni.

Álláskeresés világjárvány idején: az online megoldásoké a főszerep
Keressen valaki munkát akár azért, mert a koronavírus miatt kialakult helyzetben veszítette el az állását, vagy azért, mert éppen a világjárvány kitörése előtt mondott fel előző munkahelyén, első találkozása leendő munkaadójával valószínűleg nem a megszokott módon történik majd. A járványügyi intézkedések miatt ezen a területen is a személyes kontaktust nem igénylő megoldások kerültek előtérbe.

Mától ingyenesen lehet feladni álláshirdetéseket önkéntes és egészségügyi állásokra
A mai naptól minden, a koronavírussal szembeni küzdelmet elősegítő önkéntes, illetve egészségügyi állás közzétételét ingyenesen vállalja a Profession.hu. A kezdeményezés célja, hogy az egészségügyi háttérrel rendelkező szakembereket, illetve a segíteni vágyókat és azokat a helyeket, ahol most a legnagyobb szükség van rájuk, a lehető leghatékonyabban és leggyorsabban kössék össze.