2024.10.09 | Szerda
Dénes napja

Magyarországon csökkent legnagyobb mértékben a munkanélküliség tavaly az uniós országok közül
2015.01.07
Munkahely
195
.
A munkanélküliség 7,4 százalékra csökkent Magyarországon az Eurostat októberi, szezonálisan kiigazított adatai szerint; a 28 uniós tagállam közül Magyarország csökkentette a legnagyobb mértékben a munkanélküliséget az elmúlt évben - hangsúlyozta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdai közleményében.

Az adatok szerint az eurózóna 18 tagállamában átlagosan 11,5 százalék, az egész unióban átlagosan 10 százalék volt a munkanélküliségi arány.
Az Eurostat közleménye szerint Magyarországon 2013 októbere és 2014 októbere között 2,1 százalékponttal, 9,5 százalékról 7,4 százalékra csökkent a munkanélküliség. Egy év alatt ez a legnagyobb mértékű csökkenés az EU 28 tagállama közül, amellyel Magyarország közvetlenül Svédország, Belgium és Finnország előtt áll - hívta fel a figyelmet az NGM.

A fiatalok munkanélküliségének csökkentésében is jelentősek az eredmények, októberben a magyar 15-24 évesek körében 19,4 százalék volt a munkanélküliek aránya, ami alacsonyabb az Európai Unió 22,3 százalékos átlagánál. Az ifjúsági munkanélküliség 5 százalékponttal csökkent az elmúlt egy év alatt, ez a tagállamok között a harmadik legnagyobb mértékű javulás - jelezte a tárca.
Magyarország néhány évvel ezelőtt még az EU sereghajtói közé tartozott a foglalkoztatást tekintve, mára viszont a munkaerő-piaci helyzet javulási ütemében is éllovas az ország - fogalmazott közleményében az NGM. Hozzátette ugyanakkor, hogy a kedvező folyamatok ellenére újabb foglalkoztatási intézkedésekre lesz szükség ahhoz, hogy tovább csökkenjen a munkanélküliség.



MTI
További hírek a kategóriából...
Akár látatlanban is elfogadna egy új álláslehetőséget a munkavállalók több mint fele
Egy napokban készült felmérés szerint a magyar munkavállalók elenyésző része, csupán 6%-a ragaszkodna ahhoz, hogy személyesen is találkozzon leendő felettesével vagy kollégáival, mielőtt elfogad egy új állásajánlatot. Közel 60%-uk viszont határozottan állítja, hogy megelégedne azzal, ha csak telefonos és videós állásinterjúra lenne lehetősége, úgy is tudna döntést hozni.

Álláskeresés világjárvány idején: az online megoldásoké a főszerep
Keressen valaki munkát akár azért, mert a koronavírus miatt kialakult helyzetben veszítette el az állását, vagy azért, mert éppen a világjárvány kitörése előtt mondott fel előző munkahelyén, első találkozása leendő munkaadójával valószínűleg nem a megszokott módon történik majd. A járványügyi intézkedések miatt ezen a területen is a személyes kontaktust nem igénylő megoldások kerültek előtérbe.

Mától ingyenesen lehet feladni álláshirdetéseket önkéntes és egészségügyi állásokra
A mai naptól minden, a koronavírussal szembeni küzdelmet elősegítő önkéntes, illetve egészségügyi állás közzétételét ingyenesen vállalja a Profession.hu. A kezdeményezés célja, hogy az egészségügyi háttérrel rendelkező szakembereket, illetve a segíteni vágyókat és azokat a helyeket, ahol most a legnagyobb szükség van rájuk, a lehető leghatékonyabban és leggyorsabban kössék össze.