2024.10.15 | Kedd
Teréz napja

Öt éve nem volt ilyen kevés álláskereső
2013.06.20
Munkahely
92
Öt éve nem volt ilyen kevés álláskereső 515 ezer fő volt regisztrált álláskereső májusban a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) adatai szerint, ami az egy évvel korábbihoz képest 20 ezer fős csökkenés és 2009 év eleje óta a legalacsonyabb. Most kerültünk először igazán annak közelébe, hogy az álláskeresők száma a válság előtti szintre csökkenjen. 


Az álláskeresők száma májusban az előző havihoz képest 37 ezer fővel csökkent; az elmúlt hónapokban meredek eséssel ment a tavalyi alá az álláskeresők száma. A korábbi évek tapasztalata alapján a következő hónapokban a pálya ellaposodásra, vagyis az álláskeresők számának stagnálására számíthatunk.



A folyamat persze kétoldalú, és érdemes a megfelelő időszaki foglalkoztatottsági adatokat megvárni a következtetésekkel. A március-májusi foglalkoztatottsági adatok e hó végén jelennek meg, de még inkább relevánsak lehetnek a rá egy hónapra megjelenő adatok.



Az év eleji folyamatokban perszer erősek a szezonális hatások, hiszen a munkaerőpiaci kereslet jellemzően ilyenkor erősebb. Másrészt ilyenkor indulnak újra a közfoglalkoztatási programok. A szezonális hatásokat kiszűrve a pálya nem olyan meredek, az ereszkedés pedig jóval szerényebb.



A Foglalkoztatási Szolgálat jelentéséből kiderül még, a legtöbb álláskeresőt továbbra is Borsodban és Szabolcsban találjuk, e két megye a teljes állomány 21 százalékát adta.



Az álláskeresők között nagyjából fele-fele a férfiak és a nők aránya, és mindkét nem esetén csökkent az álláskeresők száma, de a férfi álláskeresők száma kétszer annyival csökkent, mint a női álláskeresőké. Ez az NFSZ szerint a férfiak szezonális munkákban illetve a közfoglalkoztatási programokban való nagyobb arányú részvételének a következménye.



Az álláskeresők között még mindig magas, 40 százalékos azok aránya, akik legfeljebb nyolc általános iskolai végzettséggel rendelkeznek. 54 százalék végzettsége középfokú, 5,5 százaléké felsőfokú.



Álláskeresési ellátásban (munkanélküli segélyben) azonban már csak nagyjából 51 ezer fő részesül, közel 200 ezren szociális segélyt kaptak, 277 ezer fő álláskereső pedig nem részesült pénzbeli ellátásban.



Az álláskeresési ellátásban részesülők száma 2011 ősze óta folyamatosan apad, amikor ezek maximális jogosultsági idejét - Európában példátlanul szigorú rövidségűre - 3 hónapra csökkentették. Az álláskeresőkön belül a támogatásban részesülők aránya úgy tűnik tartósan 10 százalék körül mozog.



Ami a kilátásokat illeti, májusban 36 ezer új állást jelentettek be a foglalkoztatók, ebből 23 ezer államilag támogatott és 14 ezer államilag nem támogatott formában jött létre. Az államilag nem támogatott állások száma a tavalyi második félévben került mélypontra.



Az új - államilag nem támogatott - állások éves dinamikája is jelzi, hogy tavaly lehetett egyfajta mélypont, amihez képest az idei év javulást jelez.







origo.hu
További hírek a kategóriából...
Akár látatlanban is elfogadna egy új álláslehetőséget a munkavállalók több mint fele
Egy napokban készült felmérés szerint a magyar munkavállalók elenyésző része, csupán 6%-a ragaszkodna ahhoz, hogy személyesen is találkozzon leendő felettesével vagy kollégáival, mielőtt elfogad egy új állásajánlatot. Közel 60%-uk viszont határozottan állítja, hogy megelégedne azzal, ha csak telefonos és videós állásinterjúra lenne lehetősége, úgy is tudna döntést hozni.

Álláskeresés világjárvány idején: az online megoldásoké a főszerep
Keressen valaki munkát akár azért, mert a koronavírus miatt kialakult helyzetben veszítette el az állását, vagy azért, mert éppen a világjárvány kitörése előtt mondott fel előző munkahelyén, első találkozása leendő munkaadójával valószínűleg nem a megszokott módon történik majd. A járványügyi intézkedések miatt ezen a területen is a személyes kontaktust nem igénylő megoldások kerültek előtérbe.

Mától ingyenesen lehet feladni álláshirdetéseket önkéntes és egészségügyi állásokra
A mai naptól minden, a koronavírussal szembeni küzdelmet elősegítő önkéntes, illetve egészségügyi állás közzétételét ingyenesen vállalja a Profession.hu. A kezdeményezés célja, hogy az egészségügyi háttérrel rendelkező szakembereket, illetve a segíteni vágyókat és azokat a helyeket, ahol most a legnagyobb szükség van rájuk, a lehető leghatékonyabban és leggyorsabban kössék össze.