2024.10.15 | Kedd
Teréz napja

A lakástulajdonlás növeli a munkanélküliséget
2013.06.20
Munkahely
94
A lakástulajdonlás növeli a munkanélküliséget A lakóingatlan-tulajdonlás arányának emelkedése növeli a munkanélküliségi rátát - találták kutatásukban brit professzorok. A jelenség mögött az állhat, hogy a munkaerőpiac rugalmasságát rontja a lakóingatlan-tulajdonlás magas aránya. Épp emiatt aggályos lehet, ha a kormányok a lakásvásárlást még adókedvezményekkel is ösztönzik. 


A munkanélküliség magas szintje újra problémát jelent Európának és az Egyesült Államoknak. A munkanélküliség kérdése régóta foglalkoztatja a közgazdászokat, számos elméleti modell próbál magyarázattal szolgálni a változásaira.



Andrew J. Oswald és David G. Blanchflower brit professzor (Blanchflower a brit jegybank monetáris tanácsának tagja is volt 2006-2009-ben) azt találta, hogy a lakóingatlan-tulajdonlás és a munkanélküliség szintje között erős korreláció van. A lakóingatlan-tulajdonlás és munkanélküliség kapcsolatát jól illusztrálja Svájc és Spanyolország szélsőséges példája: előbbinél 30%-os lakóingatlan-tulajdonlási arány párosul 3%-os munkanélküliségi rátával, utóbbinál 80% és 25% az arány. Ez az egyszerű statisztikai összefüggés azonban természetesen nem jelent oksági viszonyt.



Oswald kollégájával ezért precízebb ökonometriai módszerekkel is vizsgálta a kérdést amerikai paneladatokon. Kutatásuk eredménye szerint a lakóingatlan-tulajdonlás arányának duplázódása a tartós munkanélküliség szintjének több mint kétszeresére emelkedésével jár együtt. Ez a hatás valószínűleg azért áll fenn, mert a lakóingatlan-tulajdonlás rugalmatlanabbá teszi a munkaerőpiacot: csökkenti a munkaerő mobilitását, növeli a munkába jutás idejét és az adott területen kevesebb a foglalkoztató cég.



Mindezek fényében a kutatók szerint aggodalmas lehet az a fejlemény, hogy az elmúlt évtizedekben milyen nagy mértékben elterjedt a lakástulajdonlás a bérléssel szemben, amit az egyes kormányok adókedvezményekkel is ösztönöztek. Az ilyen jellegű adókedvezmények a munkanélküliség szempontjából aggasztóak lehetnek.






origo.hu
További hírek a kategóriából...
Akár látatlanban is elfogadna egy új álláslehetőséget a munkavállalók több mint fele
Egy napokban készült felmérés szerint a magyar munkavállalók elenyésző része, csupán 6%-a ragaszkodna ahhoz, hogy személyesen is találkozzon leendő felettesével vagy kollégáival, mielőtt elfogad egy új állásajánlatot. Közel 60%-uk viszont határozottan állítja, hogy megelégedne azzal, ha csak telefonos és videós állásinterjúra lenne lehetősége, úgy is tudna döntést hozni.

Álláskeresés világjárvány idején: az online megoldásoké a főszerep
Keressen valaki munkát akár azért, mert a koronavírus miatt kialakult helyzetben veszítette el az állását, vagy azért, mert éppen a világjárvány kitörése előtt mondott fel előző munkahelyén, első találkozása leendő munkaadójával valószínűleg nem a megszokott módon történik majd. A járványügyi intézkedések miatt ezen a területen is a személyes kontaktust nem igénylő megoldások kerültek előtérbe.

Mától ingyenesen lehet feladni álláshirdetéseket önkéntes és egészségügyi állásokra
A mai naptól minden, a koronavírussal szembeni küzdelmet elősegítő önkéntes, illetve egészségügyi állás közzétételét ingyenesen vállalja a Profession.hu. A kezdeményezés célja, hogy az egészségügyi háttérrel rendelkező szakembereket, illetve a segíteni vágyókat és azokat a helyeket, ahol most a legnagyobb szükség van rájuk, a lehető leghatékonyabban és leggyorsabban kössék össze.