2024.10.14 | Hétfő
Helén napja

180 millió új munkahelyekre Zalában
2013.06.20
Munkahely
93
180 millió új munkahelyekre Zalában

A Zala megyei mikro-, kis- és középvállalkozások 28 sikeres munkahelyteremtő pályázatot nyújtottak be a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz, a 180 millió forintot meghaladó támogatási összegből 102 új munkahelyet tudnak létrehozni, valamint további 446 munkahely megőrzését tudják megoldani - közölte a Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja.


A beruházások a megye nyolc településén valósulnak meg. A legmagasabb összeget, mintegy 63 millió forintot a zalaegerszegi cégek nyerték el, de sikeres pályázatot nyújtott be a hátrányos helyzetű Szalapa településen működő vállalkozás is. 


A Zala megyei álláskeresők vállalkozóvá válását az idén 65 millió forinttal tudja támogatni a munkaügyi központ. A keretösszegből a már elbírált pályázatok alapján közel 40 millió forintot fordítanak tőkejuttatásra. A támogatásban részesült mezőgazdasági őstermelők méhészettel, növény-, zöldség- és gyümölcstermesztéssel, sajtkészítéssel foglalkoznak, a sikeres pályázók között van ruházati termékek gyártásával, faházépítéssel, vendéglátással, pedikűrrel, manikűrrel, kutyaiskolával, kozmetikával kapcsolatos tevékenységet végző cég. A maximum hat hónap időtartamra nyújtható (havonta a kötelező legkisebb munkabér összegéig terjedő) támogatásban az év első öt hónapjában 40 ember részesült.



A munkaügyi központ az idén közel 70 pályakezdő fiatalt vont be idén az első munkahely garancia programba, a bér- és utazási költségeikre mintegy 4 millió forintot fordítottak. Bérkompenzációs támogatásra 151 kérelem érkezett, a munkaügyi szervezet 25 munkáltatóval már meg is kötötte a szerződést.



Közfoglalkoztatási támogatásokra az idén összesen 856 millió forintot fordítottak Zala megyében. Májusban 586 álláskereső közfoglalkoztatása kezdődött meg, a program keretében az év első öt hónapjában összesen 4226-an álltak munkába.



A kistérségi startmunka mintaprogramok 95 százaléka már márciusban, áprilisban elindult, májusban pedig további hat program kezdődött meg. Az idén 1400 ember került a mintaprogramok keretében foglalkoztatásba és jutott kereseti lehetőséghez.



A kistérségi startmunka mintaprogramokra az év első öt hónapjában több mint 540 millió forintot fordítottak. Májusban 80 személy bevonásával megkezdődtek a mintaprogramokhoz kapcsolódó képzések is. A július végég tartó háztáji növénytermesztést és tartósítást oktató kurzusok 8 helyszínen zajlanak, a gyakorlati oktatási helyet pedig közfoglalkoztatás keretében az önkormányzatok biztosítják. A három hónapig tartó tanfolyam sikeres elvégzése után a közfoglalkoztatottak 100 ezer forint egyszeri juttatást kapnak.



Hagyományos, hosszabb időtartamra szóló közfoglalkoztatásba májusban 389 álláskeresőt vontak be. Az év első öt hónapjában összesen 1246 ember támogatása kezdődött meg, döntően 6 órás közfoglalkoztatás keretében. A közfoglalkoztatottak nagy része település tisztasági, közintézmény karbantartási, felújítási, vízelvezetők tisztítási, parkgondozási, temető rendbetételi feladatokat lát el.






origo.hu
További hírek a kategóriából...
Akár látatlanban is elfogadna egy új álláslehetőséget a munkavállalók több mint fele
Egy napokban készült felmérés szerint a magyar munkavállalók elenyésző része, csupán 6%-a ragaszkodna ahhoz, hogy személyesen is találkozzon leendő felettesével vagy kollégáival, mielőtt elfogad egy új állásajánlatot. Közel 60%-uk viszont határozottan állítja, hogy megelégedne azzal, ha csak telefonos és videós állásinterjúra lenne lehetősége, úgy is tudna döntést hozni.

Álláskeresés világjárvány idején: az online megoldásoké a főszerep
Keressen valaki munkát akár azért, mert a koronavírus miatt kialakult helyzetben veszítette el az állását, vagy azért, mert éppen a világjárvány kitörése előtt mondott fel előző munkahelyén, első találkozása leendő munkaadójával valószínűleg nem a megszokott módon történik majd. A járványügyi intézkedések miatt ezen a területen is a személyes kontaktust nem igénylő megoldások kerültek előtérbe.

Mától ingyenesen lehet feladni álláshirdetéseket önkéntes és egészségügyi állásokra
A mai naptól minden, a koronavírussal szembeni küzdelmet elősegítő önkéntes, illetve egészségügyi állás közzétételét ingyenesen vállalja a Profession.hu. A kezdeményezés célja, hogy az egészségügyi háttérrel rendelkező szakembereket, illetve a segíteni vágyókat és azokat a helyeket, ahol most a legnagyobb szükség van rájuk, a lehető leghatékonyabban és leggyorsabban kössék össze.