2024.10.14 | Hétfő
Helén napja

Sosem volt még ennyi közmunkás
2013.06.20
Munkahely
100
Sosem volt még ennyi közmunkás Az egy évvel korábbinál 4,5 százalékkal volt magasabb, 230 ezer forint volt a nemzetgazdasági bruttó átlagbér áprilisban - jelentette a KSH. A nettó átlagbérek 5,9 százalékkal voltak magasabbak, ami az áprilisi 1,7 százalékos inflációs ráta mellett nagyjából 4,1 százalékos nettó reálbér-emelkedésnek felel meg. A versenyszférában a bruttó átlagkeresetek éves emelkedése 5,5 százalékos, a nettó kereseteké 7 százalékos volt. A létszámadatokból kiderül, a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál az alkalmazottak számában alig van elmozdulás, ellenben még sosem volt annyi közmunkás, mint idén áprilisban. 


Alacsony infláció mellett nőnek a reálbérek



A versenyszférában a bruttó átlagkeresetek 5,5 százalékkal voltak magasabbak, ebből a rendszeres keresetek emelkedése 3,8 százalékos volt az előző év áprilisához viszonyítva és jelentékenyen, több mint 20 százalékkal emelkedtek a nem rendszeres (pl. jutalom, bónusz) jellegű kifizetések.



A költségvetési szférában közfoglalkoztatottak nélkül 4,5 százalékkal voltak magasabbak a bruttó átlagbérek az egy évvel korábbinál és 5,4 százalékkal a nettók.



Összességében nemzetgazdasági szinten a bruttó átlagkeresetek 4,5 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál, a nettók pedig 5,9 százalékkal. Az infláció az idei évben eddig épp áprilisban volt a legalacsonyabb, 1,7 százalék, ami mellett a nemzetgazdasági átlag nettó reálbér 4,1 százalékos emelkedést mutat.



Az idén várhatóan egész évben alacsony marad az infláció, főleg a rezsicsökkentésnek betudhatóan, illetve az éves indexet lefelé mozgatta, hogy a tavalyi nagy felhajtó, az áfaemelés az idei inflációs indexekből már kiesik. Így várhatóan még mérsékelt béremelések mellett is számíthatunk az átlag reálbérek emelkedésére.



Nem bővít a versenyszféra



A kereseti statisztikákhoz kapcsolódóan megjelenő létszámadatok a versenyszférára nézve ugyanazt a képet mutatják, mint eddig. Annak ellenére, hogy ez az időszak szezonálisan az egyik legerősebb, mérsékelt az elmozdulás az alkalmazottak számában, szezonális hatásokat kiszűrve pedig egy másfél éve tartó stagnálás látható, miután az alkalmazottak száma 2012 év elején leesett.



Sosem volt még ennyi közmunkás



Jócskán megugrott viszont a közfoglalkoztatás. Áprilisban már 139 400 fő volt közmunkásként alkalmazott, ami a márciusinál 47 ezerrel több, és az egy évvel korábbinál is 37 ezer fővel.



Sőt mióta tömegessé vált a közfoglalkoztatás, nem volt még ilyen magas a közfoglalkoztatottak száma.



A közmunkások többsége, 121 ezer fő teljes munkaidőben dolgozott, és csak 17 ezren voltak részmunkaidősök. A teljes munkaidős közmunkások bruttó átlagbére 79 326 forint volt áprilisban.



A közfoglalkoztatás ilyen szintű felfutása elég sokat magyaráz abból, hogy az álláskeresők száma májusban ötéves mélypontra esett.





portfolio.hu
További hírek a kategóriából...
Akár látatlanban is elfogadna egy új álláslehetőséget a munkavállalók több mint fele
Egy napokban készült felmérés szerint a magyar munkavállalók elenyésző része, csupán 6%-a ragaszkodna ahhoz, hogy személyesen is találkozzon leendő felettesével vagy kollégáival, mielőtt elfogad egy új állásajánlatot. Közel 60%-uk viszont határozottan állítja, hogy megelégedne azzal, ha csak telefonos és videós állásinterjúra lenne lehetősége, úgy is tudna döntést hozni.

Álláskeresés világjárvány idején: az online megoldásoké a főszerep
Keressen valaki munkát akár azért, mert a koronavírus miatt kialakult helyzetben veszítette el az állását, vagy azért, mert éppen a világjárvány kitörése előtt mondott fel előző munkahelyén, első találkozása leendő munkaadójával valószínűleg nem a megszokott módon történik majd. A járványügyi intézkedések miatt ezen a területen is a személyes kontaktust nem igénylő megoldások kerültek előtérbe.

Mától ingyenesen lehet feladni álláshirdetéseket önkéntes és egészségügyi állásokra
A mai naptól minden, a koronavírussal szembeni küzdelmet elősegítő önkéntes, illetve egészségügyi állás közzétételét ingyenesen vállalja a Profession.hu. A kezdeményezés célja, hogy az egészségügyi háttérrel rendelkező szakembereket, illetve a segíteni vágyókat és azokat a helyeket, ahol most a legnagyobb szükség van rájuk, a lehető leghatékonyabban és leggyorsabban kössék össze.