2024.10.09 | Szerda
Dénes napja

Magyar-szlovák közös munkahelyteremtő célú együttműködési megállapodást írtak alá Pozsonyban
2014.12.15
Munkahely
185
.
A határ menti térségek gazdasági fejlődésének élénkítése és ezzel a munkahelyteremtés a célja annak az együttműködési megállapodásnak, amelyet a magyar (HIPA) és a szlovák (SARIO) befektetés-ösztönző társaságok vezetői írtak alá hétfőn Pozsonyban.

A megállapodás lényege, hogy a HIPA és a SARIO a jövőben együttműködik annak érdekében, hogy a közép-európai régióban beruházási lehetőségeket kereső globális befektetők a két országot és azon belül azok közös határmenti térségeit válasszák.
"Évtizedek óta nem voltak olyan eredményei a magyar-szlovák gazdasági együttműködésnek, mint mostanában" - jelentette ki Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára, a megállapodás aláírása után. Kiemelte: a határ mindkét oldalán évi 3-3 ezer új munkahely létrehozásával számol a mostani megegyezés.

Magyar Levente a megegyezés aláírása után elmondta: az elmúlt évek során Magyarország és Szlovákia között konstruktív és folyamatosan fejlődő gazdasági együttműködés alakult ki. Kifejtette: a most aláírt megállapodás azért is jelentős, mert a régió országai vetélytársaknak számítanak a működő tőke bevonása terén, viszont a megállapodás alapján Magyarország és Szlovákia együtt fog tudni működni közös érdekeik mentén.
Rastislav Chovanec, a szlovák gazdasági államtitkár a megállapodás fontosságát méltatva úgy vélekedett, hogy annak segítségével jelentős mértékben növelni lehet majd a beruházások megszerzésének hatékonyságát. Rámutatott: a megállapodás alapját képező elképzelést az is indokolja, hogy manapság a befektetők, beruházásaiknak helyet keresve, nem országokban, hanem sokkal inkább régiókban gondolkoznak.



MTI
További hírek a kategóriából...
Akár látatlanban is elfogadna egy új álláslehetőséget a munkavállalók több mint fele
Egy napokban készült felmérés szerint a magyar munkavállalók elenyésző része, csupán 6%-a ragaszkodna ahhoz, hogy személyesen is találkozzon leendő felettesével vagy kollégáival, mielőtt elfogad egy új állásajánlatot. Közel 60%-uk viszont határozottan állítja, hogy megelégedne azzal, ha csak telefonos és videós állásinterjúra lenne lehetősége, úgy is tudna döntést hozni.

Álláskeresés világjárvány idején: az online megoldásoké a főszerep
Keressen valaki munkát akár azért, mert a koronavírus miatt kialakult helyzetben veszítette el az állását, vagy azért, mert éppen a világjárvány kitörése előtt mondott fel előző munkahelyén, első találkozása leendő munkaadójával valószínűleg nem a megszokott módon történik majd. A járványügyi intézkedések miatt ezen a területen is a személyes kontaktust nem igénylő megoldások kerültek előtérbe.

Mától ingyenesen lehet feladni álláshirdetéseket önkéntes és egészségügyi állásokra
A mai naptól minden, a koronavírussal szembeni küzdelmet elősegítő önkéntes, illetve egészségügyi állás közzétételét ingyenesen vállalja a Profession.hu. A kezdeményezés célja, hogy az egészségügyi háttérrel rendelkező szakembereket, illetve a segíteni vágyókat és azokat a helyeket, ahol most a legnagyobb szükség van rájuk, a lehető leghatékonyabban és leggyorsabban kössék össze.