2024.09.23 | Hétfő
Tekla napja

Továbbra is alacsony ipari bővülés várható
2014.12.12
Egyéb hírek
242
.
Továbbra is alacsony ipari termelésnövekedére számítanak az év utolsó két hónapjában az MTI által megkérdezett elemzők.

Barczel Vivien, az Erste Bank elemzője elmondta: az augusztusi és a szeptemberi hónap gyengesége után nagyobb mértékű lendületre számítottak, ennek ellenére az ipari termelés októberi adatai jelentősen elmaradtak a 6 százalékos várakozástól.
Ennek következtében az elemző novemberben és decemberben sem számít két számjegyű növekedésre, éves átlagban pedig 7 százalékkal bővülhet az ipari termelés.
Az adatok külpiaci gyengélkedést tükrözik, ami feltehetően a többi európai ország külkereskedelmi partnereinek lassulása miatt következhetett be - mondta Barczel Vivien.
Hozzátette: a lakossági fogyasztás szintén nem élénkült jelentősebb mértékben, az ipart összességében még mindig az autóipar húzza, bár a korábbi két számjegyű bővülés után októberben csupán 5,1 százalékkal nőtt a termelés volumene - mondta.

Török Bálint, a Buda-Cash Brókerház makroelemzője szerint egyre kisebb esély látszik arra, hogy az év eleji jelentős ipari növekedés visszatérhessen, figyelembe véve a főbb exportpiacok várható teljesítményét, a kiemelt feldolgozóipari ágazatok új rendeléseinek lassuló bővülését és a hazai kereslet alakulását - fejtette ki az MTI-hez eljuttatott kommentárban.
A kiemelt feldolgozóipari ágazatok új rendelései októberben csak 2,3 százalékkal nőttek, miközben a teljes állomány bővülési üteme 15,5 százalékra mérséklődött, ami április óta a legkevésbé erőteljes növekedés - írta a Buda Cash elemzője.

A makroelemző úgy véli, a járműgyártásban rövid távon újabb kapacitások belépése várható, itt kivételesen - azonban a gyenge augusztushoz vagy októberhez viszonyítva - élénkebb növekedésnek kellene jönnie, de a 20-30 százalékos bővülés már itt sem valószínű.
A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleménye szerint ugyanakkor az októberi alacsonyabb érték javarészt az előző év októberi magas bázissal magyarázható, a jövőbeli bővülést pedig támogathatja az Audi augusztusban elindított három műszakos termelésének felfutása, illetve a 2015. elején kezdődő új Suzuki modell gyártása is.



MTI