2024.10.06 | Vasárnap
Brúnó, Renáta napja

Nők kedvezményes nyugdíja: a jogosultak többségét elsőre elutasították
2011.08.22
Nyugdíj
442
Nők kedvezményes nyugdíja: a jogosultak többségét elsőre elutasították  A látszat néha csal, bizton egyelőre csak ennyi állapítható meg az első félév korhatár alatti nyugdíjasainak adataiból, illetve a Nyugdíj-biztosítási Alap bevételi és kiadási számaiból.


Hatott a ráolvasás, legalábbis ránézésre ezt lehet leszűrni a nyugdíjbiztosítás néhány első félévi adatából. A rokkantnyugdíjasokat leszámítva a tavalyi év első hat hónapjához képest csaknem 29 ezerrel kevesebben, 257 ezren részesültek korhatár alatti nyugdíjban. A létszám apadása korainak tűnhet, hiszen csak idén júliusban szivárgott ki, hogy az Orbán-kormány szigorítaná e korosztály időskori ellátási szabályait, de csak 2012-től. Ráadásul idén januártól éppen a Fidesz–KDNP többségű parlament teremtett új lehetőséget arra, hogy a nők, életkortól függetlenül, nyugdíjba mehessenek, ha legalább 40 év jogosultsági időt szereztek. Az Országos Nyugdíj-biztosítási Főigazgatóságtól (ONYF) kapott adatok szerint június végéig ilyen címen 22 129 nőnek már meg is állapították a nyugdíját (átlagosan 93,7 ezer forintot). Mintegy harmaduknál júniusig megkezdték az ellátás folyósítását is, ők átlagosan 85,5 ezer forintot kaptak kézhez. A havi 8 ezer forintos járandóságkülönbözetben nincsen semmiféle trükk, pusztán azt jelzi, hogy időbeli eltérés van a nyugdíj összegének megállapítása és a folyósítás indítása között. No meg azt is, hogy legkorábban a relatíve alacsonyabb nyugdíj várományosai kapcsoltak és kérték nyugdíjazásukat.
Van némi eltérés a Nők – 40 elnevezésű programban használatos jogosultsági idő és a „közönséges” nyugdíjba menetelnél megszokott szolgálati idő között is. Minden jogosultsági idő szolgálati idő, de nem minden szolgálati idő jogosultsági idő. A szakmunkásképző iskola vagy az 1998 előtti felsőfokú képzés tanévei például szolgálati időnek számítanak, nem érnek viszont semmit a Nők – 40-nél. Ennek ellenére sokan mégis kalkuláltak vele. Hogy összességében hány nőt kellett a szabályok félreértése miatt elutasítani, az ONYF-től nem tudtuk meg, mert erről – miután az igénybejelentő lap egységes – nincs külön nyilvántartásuk. Elsőre mégsem érdemes belenyugodni az elutasító határozatba, a fellebbezés ugyanis ingyenes, s ha nem is nagy számban, de a 22 ezerből 15 nőnek másodfokon állapítottak meg 40 év jogosultsági idő alapján ellátást.
adozona.hu