2024.10.09 | Szerda
Dénes napja

Kiemelten ellenőrzik jövőre a munkaerő-kölcsönzés és a szabadság szabályainak betartását
2014.11.28
Munkahely
296
.
A munkaügyi hivatal kiemelten ellenőrzi jövőre a munkaerő-kölcsönzéssel és a szabadsággal kapcsolatos szabályok betartását - derül ki a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóság 2015-ös ellenőrzési tervéből.

Az NMH honlapján elérhető tervezet szerint a munkaerő-kölcsönzéssel kapcsolatos szabályok betartását azért vizsgálják kiemelten jövőre, mert e területen nem volt célvizsgálat az utóbbi időben, és a hatóság reprezentatív adatokat kíván szerezni az atipikus foglalkoztatásban érintett, az általánosnál kiszolgáltatottabb helyzetben lévő munkavállalók foglalkoztatásáról. E vizsgálatokat márciusban és áprilisban végzik majd.

Ezt követően június-júliusban a munkavállalói jogviszonyok rendezettségét veszik górcső alá. Az NMH kiemelte, hogy e célvizsgálat a munkavállalók alapvető jogainak érvényesülését, a "tisztességes, jogkövető vállalkozások versenyhátrányának" csökkentését szolgálja.
A szabadsággal kapcsolatos törvények betartását október-novemberben ellenőrzik.
A munkavédelmi ellenőrzések 2015 első negyedévében a faipart, a második negyedévében a biológiai kórokozók okozta fertőzések megelőzését érintik. Ezt az indokolja, hogy 2013-ban és 2014-ben az előző évekhez képest megnőtt az egészségügyi és a mezőgazdasági ágazatból bejelentett foglalkoztatási eredetű fertőző megbetegedések száma.

A jövő év negyedik negyedévére a bányászat munkavédelmi ellenőrzését tervezik, ebben a hivatal együttműködik a Magyar Bányászati és Földtani Hivatallal és a bányászkapitányságokkal.



MTI
További hírek a kategóriából...
Akár látatlanban is elfogadna egy új álláslehetőséget a munkavállalók több mint fele
Egy napokban készült felmérés szerint a magyar munkavállalók elenyésző része, csupán 6%-a ragaszkodna ahhoz, hogy személyesen is találkozzon leendő felettesével vagy kollégáival, mielőtt elfogad egy új állásajánlatot. Közel 60%-uk viszont határozottan állítja, hogy megelégedne azzal, ha csak telefonos és videós állásinterjúra lenne lehetősége, úgy is tudna döntést hozni.

Álláskeresés világjárvány idején: az online megoldásoké a főszerep
Keressen valaki munkát akár azért, mert a koronavírus miatt kialakult helyzetben veszítette el az állását, vagy azért, mert éppen a világjárvány kitörése előtt mondott fel előző munkahelyén, első találkozása leendő munkaadójával valószínűleg nem a megszokott módon történik majd. A járványügyi intézkedések miatt ezen a területen is a személyes kontaktust nem igénylő megoldások kerültek előtérbe.

Mától ingyenesen lehet feladni álláshirdetéseket önkéntes és egészségügyi állásokra
A mai naptól minden, a koronavírussal szembeni küzdelmet elősegítő önkéntes, illetve egészségügyi állás közzétételét ingyenesen vállalja a Profession.hu. A kezdeményezés célja, hogy az egészségügyi háttérrel rendelkező szakembereket, illetve a segíteni vágyókat és azokat a helyeket, ahol most a legnagyobb szükség van rájuk, a lehető leghatékonyabban és leggyorsabban kössék össze.