2024.10.06 | Vasárnap
Brúnó, Renáta napja

Reálhozam: a PSZÁF szerint 2012-ig elhúzódhatnak a kifizetések
2011.09.22
Nyugdíj
465
Reálhozam: a PSZÁF szerint 2012-ig elhúzódhatnak a kifizetések  Extrém esetben akár 2012 januárjáig is elhúzódhat egyesek magánnyugdíjpénztári reálhozamának kifizetése a szabályozás módosítása miatt. A változások következtében a PSZÁF várakozásai szerint ismét emelkedhet a felügyelethez érkező panaszok száma.

Bár az utóbbi hetekben már érezhetően csökkent a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez (PSZÁF) a reálhozam-kifizetések miatt érkezett panaszok száma, a szervezet szerint azonban a visszaesés nem lesz tartós, év végéig még számos további fogyasztói megkeresés várható. Ennek oka, hogy a hét elején megjelent az a Magyar Közlönyben az a kormányrendelet, amely értelmében (az eredeti augusztus 31-ei határidőhöz képest) november végéig meghosszabbítják a reálhozamok kifizetésének határidejét.
Még mindig az elszámolások
A PSZÁF-hoz már az előző, augusztus 31-ei határidőt megelőzően is százával étkeztek a panaszok a magánnyugdíj-pénztári reálhozam-kifizetések miatt. Binder István, a felügyelet szóvivője az Adózónának korábban elmondta: a nyolcadik hónap végéig több mint 3500-an kértek telefonon segítséget a PSZÁF-tól, közel 1800-an levélben fordultak a szervezethez, 92-en pedig személyesen is felkeresték az ügyfélszolgálatot. A szóvivő most jelezte: szeptemberben jelentősen visszaesett a megkeresések száma, az utóbbi két hétben nagyjából 50-60 százalékkal kevesebb panasz érkezett, mint augusztus második felében.
Más kérdés, hogy a fogyasztói panaszok többsége most is elszámolási jogvita miatt érkezik, amivel azonban a PSZÁF nem foglakozik. Binder elmondta: a megkeresések továbbra is mindössze 1-2 százaléka tartozik a felügyelet hatáskörébe, így az augusztus végi tucatnyihoz képest nem nőtt számottevően a kifizetésekkel kapcsolatosan indított fogyasztóvédelmi eljárások száma.
Az új menetrend

November 30.: Eddig kell megjelölniük a volt tagoknak azt a bankszámlaszámot vagy címet, amelyre a reálhozam átutalását, kiutalását kérik.December 12.: Elvileg ekkor kell megérkeznie az utolsó (november 30-án igényelt) reálhozamoknak, ha azt még nem utalta át a Nyugdíjbiztosítási Alapnak a pénztár.December 20.: A nyugdíjpénztárnak eddig kell átutalnia a hozzá visszaérkezett összeget a Nyugdíjbiztosítási Alapnak. Az eredeti szabályozás szerint ez november 20-a volt.Január 4.: Ennél tovább elvileg senkinek nem kell várnia a reálhozamra (legkésőbb ekkor érkezik meg az összeg, ha a pénztár már elutalta azt a Nyugdíjbiztosítási Alapnak, s az ügyfél november 30-án igényel).




Újabb panaszáradat
A szóvivő szerint ugyanakkor korántsem biztos, hogy a fogyasztói panaszok csökkenése tartós lesz, hiszen a folyamat nem volt zökkenőmentes, s a tapasztalt problémák miatt a kabinet meghosszabbította a reálhozamok kifizetésének határidejét. A már szeptember elején megpendített, hét elején pedig hivatalosan is kihirdetett kormányrendelet értelmében azok a volt pénztártagok, akik eddig nem vették át a nekik járó összeget, december elejéig még megkaphatják azt. A fogyasztóknak november 30-áig kell megjelölniük azt a bankszámlaszámot vagy címet, amelyre a reálhozam átutalását, kiutalását kérik, a pénztárnak pedig a kérelem kézhezvételét követő 8 munkanapon belül intézkednie kell az összeg kiutalásáról.
Némileg bonyolítja a helyzetet, hogy az eredeti szabályozás szerint, ha valaki nem rendelkezett az átvétel formájáról, s a pénztár nyilvántartási rendszerében szereplő lakcímen sem vette át a reálhozamot (nyilatkozat hiányában ide küldték a pénzt a kasszák), akkor a pénztárnak elvileg 30 napon belül (de legkésőbb 2011. november 20-áig) automatikusan át kellett (volna) utalnia az összeget a Nyugdíjbiztosítási Alapnak. Ha a pénzintézet ezt már megtette, s a volt tag november 30. előtt mégis jelentkezik a reálhozamért, akkor a pénztár köteles visszaigényelni az összeget. Márpedig ez az egyszerűnek éppen nem nevezhető folyamat még a PSZÁF-nak is adhat némi munkát, különösen úgy, hogy ebben az esetben az elvileg 8 munkanapos fizetési határidő 24 munkanaposra is nyúlhat (nyolc napja van a pénztárnak a visszaigénylésre, 8 napja a Nyugdíjbiztosítási Alapnak a visszautalásra, és újabb nyolc napja a kasszának a kifizetésre).
adozona.hu