Várhatóan december 10-én befejezi a működését és ezzel az ostyagyártást a Bonbonetti Choco Kft. nagykanizsai cége, a Choco Bonita Kft., a csoportos létszámleépítéssel elküldött 64 dolgozó mintegy harmadát az ugyanazon a telephelyen működő Kanizsa Pékség foglalkoztatná tovább.
Lakos István, a budapesti Bonbonetti Choco Kft. projektfelelőse az MTI megkeresésére szerdán elmondta: több érdeklődő is jelezte, hogy megvásárolná a nagykanizsai, ostyagyártással foglalkozó üzemet, de nem sikerült olyan potenciális vevőt találni, aki nagyobb létszámmal átvette volna a céget.
Mint hozzátette: a törvényes előírásoknak megfelelően jelentették be már nyáron a csoportos létszámleépítést a munkaügyi központnak, s a távozó dolgozók ezekben a napokban kapják meg a felmondólevelüket. Folyamatosan egyeztettek az azonos telephelyen működő Kanizsa Pékség Zrt.-vel, s várható, hogy a dolgozók egy részének a sütőipari cég tud munkát adni.
A tervek szerint december 10-én fejeződik be a termelés a nagykanizsai üzemben - mondta még el Lakos István.
A Kanizsa Pékség Zrt. - amely bérbeadóként biztosította eddig az üzemcsarnokot a Choco Bonita számára - a csoportos létszámleépítéssel távozó 64 dolgozónak munkalehetőséget ajánlott, közülük 25-en jelezték, hogy átmennének a sütőipari vállalathoz - mondta el az MTI-nek Polgár Ervin, a társaság vezérigazgatója.
Úgy vélekedett, hogy komoly tőkeerejű cégre lett volna szükség vásárlóként, s bár önkormányzati és minisztériumi segítséget is kaptak a társaság és a munkahelyek megmentése érdekében, ilyen vevőt nem sikerült találni. A Kanizsa Pékség ugyanakkor bővítést tervez, ezért várhatóan mind a 25 jelentkezőt alkalmazni tudja, ami azért is könnyen megy, mert a Choco Bonitától eddig is bérelt munkaerőt.
Polgár Ervin közölte: az utóbbi négy évben a Kanizsa Pékség mintegy másfél milliárd forintos fejlesztést hajtott végre, ennek köszönhetően jelenleg - leányvállalatával, a Göcsej Pékséggel együtt - 245 munkavállalót foglalkoztat. Nagykanizsai, 12 ezer négyzetméteres telephelyének mintegy harmadát bérelte eddig a Choco Bonita, ezen a területen a sütőipari cég újabb fejlesztéseket tervez.
Az ukrán tulajdonú Bonbonetti nagykanizsai gyártásának megszüntetése kapcsán korábban Borsos József, a Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatója az MTI-nek elmondta: a reménybeli vevőkkel folytatott tárgyaláskor több segítséget is felajánlottak. Egyebek mellett munkahelymegőrző támogatást is igénybe vehetett volna a potenciális vásárló, hogy a nagykanizsai édesipari üzem tovább működjön és a dolgozókat ne kelljen elbocsátani.
Korábban a Népszabadságnak a Bonbonetti a hatékonyság növelésének kényszerével indokolta a bezárást. Sánta Sándor vezérigazgató a lapnak hangsúlyozta, hogy a magyarországi fejlemények nem állnak összefüggésben az ukrán anyacég, a Viktor Porosenko érdekeltségében álló Roshen problémáival az orosz piacon, amelyek ugyan alapvetően nem rendítik meg az európai, amerikai és kanadai érdemi piacokkal is rendelkező céget, de azért komoly bevételkiesést okoznak.
A Kanizsahír hírportál egy korábbi értesülése szerint a szakszervezetet arról tájékoztatta a bezárás okaként a Bonbonetti Choco Kft. vezetése, hogy a népegészségügyi termékadó 2011-es bevezetése óta rohamosan megerősödött a feketegazdaság az édesipari termékek piacán. A társaság nem kis- vagy közepes vállalkozás, ezért nem jut fejlesztési forrásokhoz, a termékei pedig így nem képesek felvenni a versenyt a feketepiaci alternatívákkal.
A Bonbonetti cég neve egyébiránt éppen Nagykanizsáról származik, ugyanis a zalai városban már a rendszerváltás előtti évtizedekben készült egy ostyaféle ezen a néven, majd a privatizációt követően a termék nevét vette fel az itt működő cég.
A mai Bonbonetti a honlapján található cégtörténet szerint több tulajdonosváltás után került az ukrán Roshen kezébe. A Stollwerck Budapest Kft.-t és a nagykanizsai Bonbonetti Kft.-t 2004-ben vásárolta meg, majd az egész cégcsoportot Bonbonettire keresztelte át.
MTI