2024.10.06 | Vasárnap
Brúnó, Renáta napja

Így adóznának a nyugdíjasok
2011.09.28
Nyugdíj
483
Így adóznának a nyugdíjasok  Többféle szempont alapján eltérő szabályok vonatkoznának a jövő évtől az öregségi korhatár előtt nyugdíjba vonulók ellátására - írja a Pénzcentrum.hu. Továbbra is azt tervezi a kormány, hogy megadóztatja a rendvédelmi dolgozóknak juttatott szolgálati nyugdíjakat, ellenben ezek összege a nyugdíjemelésnek megfelelő mértékben növekedne. A civil korhatár előtti nyugdíjasok nagy többségének nem kellene adót fizetniük, viszont kortól függne, hogy emelkedne-e az ellátásuk. A polgármesterek, országgyűlési képviselők korhatár előtti nyugdíja viszont adózna, és nem is növekedne.


Január 1-től az öregségi nyugdíjra vonatkozó emelés mértékével kell megnövelni az 1949-ben vagy annál korábban születettek ellátását, amelyet a jövőben öregségi nyugdíjként kell továbbfolyósítani. Ugyanez vonatkozik az 1954-ben vagy azt megelőzően született szolgálati nyugdíjasokra. Az érintetteknek nem kell adót fizetniük a juttatásukból - derül ki a Pénzcentrum.hu birtokába került legfrissebb törvénytervezetből, amely már az illetékes szaktárcák közigazgatási államtitkári értekezletének döntéseit is tükrözi.
Az 1950-ben vagy azt követően született civilek korhatár előtti ellátása azonban jövőre nem emelkedne, ellenben nem is kellene utána adót fizetni. A Széll Kálmán munkabizottság korábbi döntésének megfelelően a civil korai nyugdíjak csökkentésére és emelésére nem kerülhet sor. A nyugdíjcsökkentés miatt nagyon sokaknak (mintegy 211 000 fő) csökkenne hirtelen a jövedelme. Mivel a többségük közel van a nyugdíjkorhatárhoz (nagyságrendileg 5000 fő van, aki az öregségi nyugdíjkorhatárnál több, mint 5 évvel fiatalabb), a cserében biztosított nyugdíjemelés ezt nem tudná kompenzálni - indokolják a tervezett intézkedést az előterjesztésben a szaktárcák. A polgármesterek, országgyűlési képviselők korhatár előtti ellátását viszont megnyirbálnák. Ezek a juttatások sem emelkednének, s ráadásul még csökkenteni is kellene az összevont adóalapba tartozó jövedelmek személyi jövedelemadójának mértékével.
A szolgálati nyugdíjak adóznak, de emelkednek is
Ugyanígy személyi jövedelemadó terhelné az 1955-ben vagy azt követően született rendvédelmi dolgozók szolgálati nyugdíjának helyébe lépő szolgálati járandóságot is. A korábbi törvénytervezetekben még az szerepelt, hogy a mindenkori legmagasabb adómértékkel sújtanák a szolgálati nyugdíjasokat. A Pénzcentrum.hu tudomása szerint legfrissebb előterjesztésben viszont már az szerepel, hogy az összevont adóalapba tartozó jövedelmek személyi jövedelemadójának mértékével kell csökkenteni kell a juttatást. Az eddig napvilágot látott jövő évi adóelképzelések alapján havi bruttó 202 ezer forintig 16 százalékos lesz az elvonás. Az e fölötti összegre viszont már az 1,135-szörös szorzóval növelt adóalapra rakódik a 16 százalékos szja-mérték. A magasabb elvonás a szolgálati nyugdíjasok viszonylag kis hányadát érinti, mivel az előterjesztés szerint idén átlagosan havonta 177 ezer forintot kapnak kézhez.
Az elvonások után megmaradó szolgálati járandóság összege nem csökkenhet a 2011 decemberében hatályos kötelező legkisebb munkabér 150 százaléka alá, feltéve, ha ezt az összeget meghaladta a korábbi ellátás. A törvénytervezet nem szól arról, hogy a minimálbér esetében bruttó vagy nettó összegről van-e szó. Ha a jelenlegi havi 78 ezer forintos bruttó minimálbért vesszük alapul, akkor a szolgálati járandóságnál havi 117 ezer forint lenne az adóztatási határ. Ebből következik az a rendelkezés, hogy a havi 117 ezer forintnál kisebb összegű szolgálati nyugdíjakat nem kellene személyi jövedelemadóval csökkenteni, kivételt képeznek ez alól a csökkentett mértékben folyósított juttatások.
Nem lehetne adóval csökkenteni a szolgálati járandóságot akkor sem, ha a szolgálati viszony megszüntetésére egészségi, pszichikai, fizikai alkalmatlanság miatt került sor, és minősítő határozattal megállapították, hogy az alkalmatlanságot megalapozó baleset, betegség összefügg a szolgálati kötelmekkel. Az előterjesztésben B változatként szerepel az is, hogy azoknak a szolgálati járandósága se csökkenjen, akik önkéntes tartalékos szerződést kötnek. Információink szerint ezt a mentességet a Honvédelmi Minisztérium szorgalmazza.
A szolgálati járandóság összege - ellentétben az 1950-ben vagy azt követően született civilek korhatár előtti ellátásaival - a 2012. januári nyugdíjemelés mértékével növekedne. A szaktárcák rámutatnak arra, hogy a fegyveresek alapvető követelése volt az emelés megtartása, a csökkentéssel viszont hozzájárulnának a közterhekhez. A szolgálatteljesítés közben megsérülteket a személyes példamutatásuk miatt indokolt a levonás alól mentesíteni.
A törvénytervezetben az is szerepel, hogy azok a rendvédelmi dolgozók is jogosultak lesznek a szolgálati járandóságra, akiknek a korábban rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíját felülvizsgálat keretében megszüntetik, feltéve, ha a rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugállományba helyezéskor legalább 25 év hivatásos szolgálati jogviszonyban szerzett szolgálati idővel rendelkeztek.
Lehet dolgozni, de a közszférában kevésbé éri meg elhelyezkedni
A szolgálati járandóságban, illetve a civilek korhatár előtti ellátásában részesülők a jövőben is dolgozhatnának. Az előterjesztés azonban különbséget tesz a verseny-, illetve a közszférában elhelyezkedők között. Előbbiek esetében csak akkor kell szüneteltetni az ellátás folyósítását, ha az éves jövedelem meghaladja a minimálbér 18-szorosát. A törvénytervezet úgy rendelkezik az átalakított járandóságok esetén csak a 2012. június 30-át követően szerzett jövedelmeket kellene figyelembe venni.
Azoknak viszont, akik a közszférában helyezkednek el, még ezt megelőzően le kell mondaniuk a korhatár előtti ellátásról, illetve a szolgálati járandóságról. A törvénytervezet szerint ez vonatkozik azokra, akik kormánytisztviselői, közszolgálati, közalkalmazotti jogviszonyt, illetve bírói, igazságügyi alkalmazotti, ügyészségi szolgálati jogviszonyt, valamint a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló törvény vagy a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses állományú katonáinak jogállásáról szóló törvény szerinti szolgálati viszonyt és munkaviszonyt létesítenek.
Ezekben az esetekben a nyugdíjfolyósító szervtől kell kérni a korhatár előtti ellátás, illetve a szolgálati járandóság folyósításának a szüneteltetését. Ha megszűnik a közszolgálati jogviszony, és azt az érintett igazolja, akkor ismét kaphatja a korábbi juttatást, amely a korhatár előtti ellátás esetében változatlan összeget jelent, a szolgálati járandóságot viszont az időközi nyugdíjemelésekkel növelt összegben kell újra folyósítani.
A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium az államtitkári értekezleten úgy foglalt állást, hogy mind a civil korai nyugdíjak, mind a szolgálati nyugdíjak átalakításának alapvető alkotmányos háttere biztosított ugyan, de a törvényjavaslat őszi elfogadása miatt rövidnek bizonyulhat a felkészülési idő.
napi.hu