2024.10.06 | Vasárnap
Brúnó, Renáta napja

Mégis van mód rá, hogy megkapja a reálhozamot, ha nem tudta átvenni - új rendelet
2011.10.04
Nyugdíj
491
Mégis van mód rá, hogy megkapja a reálhozamot, ha nem tudta átvenni - új rendelet  A társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe visszautalt reálhozamok kezelése című írásban kifejtettük, hogy a visszalépők tagi kifizetésének kiutalására vonatkozó eljárási szakaszokban, miért hiányos a szabályzat. A valamilyen oknál fogva át nem vett és a magán-nyugdíjpénztárhoz visszaérkezett összegeket eredetileg automatikusan kellett volna továbbutalni az illetékes nyugdíjbiztosítási igazgatósághoz. Ezt most módosították.


A kormány 188/2011.(IX.19.) rendelete (Magyar Közlöny 2011. évi 107. szám), amely módosította a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe történő átlépéshez kapcsolódó eljárási szabályokról szóló 297/2010.(XII.23.) kormányrendelet érintett 6.§-át.
Az új szabályozás szerinti eljárás a következő:
Az át nem vett és a magán-nyugdíjpénztárhoz visszaérkezett összeg esetén a volt tagnak lehetősége van 2011. november 30-áig
- volt magán-nyugdíjpénztáránál személyesen, vagy
- írásban továbbított (természetesen igazolható módon) nyilatkozatban
a visszalépő tagi kifizetésének újbóli kiutalását kérni az általa megjelölt bankszámlaszámra vagy címre.
A magán-nyugdíjpénztár a kérelem kézhezvételét követő 8 munkanapon belül köteles intézkedni a visszalépő tagi kifizetés összegének átutalásáról, kiutalásáról.
Amennyiben a volt tag 2011. november 30-áig nem kéri a visszalépő tagi kifizetés összegének átutalását, kiutalását, akkor az át nem vett és a magán-nyugdíjpénztárhoz visszaérkezett összeget a magán-nyugdíjpénztár – a volt tagnak a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerben létrejövő egyéni számláján történő jóváírás érdekében – a Nyugdíjbiztosítási Alapnak legkésőbb 2011. december 20-áig utalja át.
Az átutalás összegéről a volt tag nevének és azonosítóinak feltüntetésével a magán-nyugdíjpénztár a biztosított lakóhelye szerint illetékes nyugdíj-biztosítási igazgatóságot, magyarországi lakóhely hiányában a fővárosi nyugdíj-biztosítási igazgatóságot értesíti.
Előfordulhat, hogy a volt tag magán-nyugdíjpénztárhoz visszaérkezett tagi kifizetésének összegét a magán-nyugdíjpénztár már átutalta a Nyugdíjbiztosítási Alapnak, akkor köteles azt az előzőek szerinti kérelem beérkezését követő 8 munkanapon belül a Nyugdíjbiztosítási Alaptól a magán-nyugdíjpénztár bankszámlaszámának egyidejű megjelölésével visszaigényelni. A Nyugdíjbiztosítási Alap a visszaigénylés beérkezését követő 8 munkanapon belül a visszaigényelt összeget a magán-nyugdíjpénztár bankszámlájára átutalja.
A magán-nyugdíjpénztár a visszaigényelt összeg bankszámláján történő jóváírását követő 8 munkanapon belül intézkedik a visszalépő tagi kifizetés összegének újbóli átutalásáról, kiutalásáról.
Molnár László
adozona.hu