2024.09.23 | Hétfő
Tekla napja

Meglódult az ipari termelés szeptemberben
2014.11.12
Egyéb hírek
288
.
Szeptemberben 7,6 százalékos növekedési ütemre kapcsolt az ipari termelés az előző havi 0,5 százalékról, a munkanaphatással kiigazított mutató pedig a kibocsátás 5,2 százalékos emelkedését jelzi az egy évvel korábbi szinthez képest - erősítette meg a részletes jelentésében a múlt pénteken közölt előzetes adatait a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.

Az augusztusi 5,7 százalékos visszaesést követően a kibocsátás volumene 2,7 százalékkal nőtt az előző havival összevetve a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított adatok szerint.
A termelés fellendülését a járműgyártás és a hozzá kapcsolódó beszállítók teljesítményének növekedése mellett az élelmiszeripari termelés emelkedésével magyarázta a KSH. Augusztusban a járműipar a gépek átállítása és a dolgozók szabadságolása miatt viszonylag alacsony termelési szinten működött.
Szeptemberben az ipari termelővállalatok belföldi eladásai 1,6 százalékkal haladták meg az előző havit és éppen csak 0,1 százalékkal az egy évvel korábbit a munkanaphatással, illetve a szezonálisan korrigált adatok szerint, míg az export rendre 0,5 és 5,3 százalékkal nőtt.
A feldolgozóipari termelés csaknem három tizedét adó járműgyártás kibocsátása 16,0 százalékkal emelkedett szeptemberben az augusztusi 4,7 százalékos ütemet követően, az export 14,0 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, míg a belföldi eladások növekedési üteme az augusztusi 2,5 százalékról 18,5 százalékosra ugrott.

A második legnagyobb alág, a feldolgozóipari termelésből több mint 11 százalékkal részesülő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 6,8 százalékkal nőtt az augusztusi 1,4 százalékos mértéket követően, ezen belül a híradás-technikai berendezés gyártásában jelentős, 15,1 százalékos visszaesést, az elektronikus fogyasztási cikkek gyártásában kiugró, 39,1 százalékos növekedést mért a KSH. A számítógépek, elektronikai és optikai termékek exportja 8,2 százalékkal nőtt tavaly szeptemberhez viszonyítva.
A feldolgozóipari rangsorban harmadik alág, a termelésben szintén 11 százalékot képviselő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása az augusztusi csökkenés után 4,3 százalékkal emelkedett. A belföldi eladások 4,8 százalékkal nőttek az előző havi 2,6 százalékos visszaesés után és a külpiaci értékesítés is 4,8 százalékkal emelkedett.

Szeptemberben a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új
rendelése 8,8 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest. Az új belföldi rendelések 12,9, az új exportrendelések 8,2 százalékkal nőttek. Az összes rendelésállomány 17,2 százalékkal haladta meg a tavaly szeptemberit, az exportrendelések 16,6 százalékkal, a belföldiek 24,8 százalékkal nőttek az egy évvel korábbi alacsony bázisról - közölte a KSH.



MTI