2024.09.29 | Vasárnap
Mihály napja

Emmi: nyolc százalékkal többet fordítanak jövőre a köznevelésre
2014.11.04
Oktatás
546
.
Jövőre nyolc százalékkal nőnek a köznevelési kiadások a költségvetési javaslat szerint - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) köznevelési államtitkársága hétfőn az MTI-vel.

Mint kifejtették: a kormány célja a köznevelési rendszer színvonalának növelése a gyermekek, tanulók érdekében, ezért az évről évre növekvő állami többletráfordítást elsősorban a legjobban teljesítő pedagógusok bérére kívánja fordítani.
A pedagógus előmeneteli rendszere a köznevelési törvénynek megfelelő ütemben zajlik: 2014. után 2015-ben is növekedik a pedagógusok bérére fordított állami kiadás - írták.

Kitértek arra, hogy október 1-jétől az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet látja el az állam tulajdonában álló Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó Zrt. és az Apáczai Kiadó és Könyvterjesztő Kft. által ellátott feladatokat, melyekre a 2015. évi költségvetési javaslat többletforrásokat biztosít. Emellett a kötelező erkölcstan helyett választható hit- és erkölcstan oktatás 2013 szeptemberétől a köznevelés rendszerének szerves része, az erkölcstan óra alternatívája az állami fenntartású iskolákban az 1. évfolyamtól a 8. évfolyamig. Mivel a hit- és erkölcstan oktatásban és tankönyvtámogatásban részesülő tanulók létszáma előre nem prognosztizálható, ezáltal a 2015. évi költségvetési törvényjavaslat szerint ez a kormány jóváhagyásával túlléphető, ezáltal is biztosítva a feladat folyamatos ellátását.
A köznevelés támogatása az állami költségvetési kiadásokon kívül európai uniós források terhére is történik. A 2014-2020 közötti uniós pénzügyi időszakban a köznevelés szempontjából kiemelt jelentőségű köznevelési intézmények infrastrukturális fejlesztésekre, beruházásokra külön figyelmet fordít a szaktárca - jelezték.

A nap folyamán ellenzéki pártok és szakszervezetek is bírálták a jövő évi büdzsé tervezetének köznevelést érintő pontjait. Hiller István, az MSZP oktatáspolitikai kabinetvezetője sajtótájékoztatóján úgy vélekedetett, hogy a kormány oktatáspolitikáját kevesebb gimnazista és egyetemista, "több középkor" jellemzi. Vadai Ágnes, a DK alelnöke a gimnáziumi keretszámok csökkentéséről szóló sajtóhírekre reagálva arról beszélt sajtótájékoztatóján, hogy a kormány már a középiskolában el akarja venni annak a lehetőségét, hogy a diákok továbbtanulhassanak. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint a jövő évi költségvetésről szóló törvényjavaslat jelen formájában történő elfogadása katasztrofális helyzetbe hozza a köznevelés teljes rendszerét az óvodáktól az iskolákig, kollégiumokig és a szakmai szolgáltatásokat nyújtó intézményekig. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint százmilliárd forintos forráskivonást hajtanak végre a középfokú oktatás területén, ami miatt pedagógusokat bocsáthatnak el.



MTI