2024.10.10 | Csütörtök
Gedeon napja

Költségvetés - PDSZ: pedagógusokat bocsáthatnak el a forráskivonás miatt
2014.11.03
Munkahely
172
.
A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint százmilliárd forintos forráskivonást hajtanak végre a középfokú oktatás területén, ami miatt pedagógusokat bocsáthatnak el.

Mendrey László, a PDSZ elnöke hétfői budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, régen látott megszorítás a 2015-ös költségvetésből kiolvasható forráskivonás, amelynek legnagyobb vesztese a középfokú oktatás lesz.
Elmondása szerint jelentősen csökkenteni fogja a közoktatás spektrumát a forráskivonás, és úgy mérséklik a középfokú oktatásban résztvevők számát, hogy csökkentik a párhuzamosan indítható osztályok számát. Ez viszont előre vetíti, hogy kevesebb diákhoz kevesebb tanár is kell - fűzte hozzá.
Mendrey László azt kérte a parlamenti képviselőktől, hogy a költségvetés közoktatásra vonatkozó részét tárgyalják újra vagy ne fogadják el.

Jelezte, hogy levelet küldött minden szakszervezetnek, amelyekkel 2011-ben megalakították a sztrájkbizottságot, és arra kérte őket, hogy egyeztessenek a következő lépésekről. Hangsúlyozta: ha nem jutnak eredményre a képviselőkkel, akkor "van oka" a sztrájkbizottsági tárgyalásoknak, és ha ezek nem vezetnek eredményre, akkor el kell gondolkodni a további érdekérvényesítő lépésekről. Kérdésre válaszolva elmondta, nem tartja kizártnak sem az utcára vonulást, sem a sztrájkot.


MTI
További hírek a kategóriából...
Akár látatlanban is elfogadna egy új álláslehetőséget a munkavállalók több mint fele
Egy napokban készült felmérés szerint a magyar munkavállalók elenyésző része, csupán 6%-a ragaszkodna ahhoz, hogy személyesen is találkozzon leendő felettesével vagy kollégáival, mielőtt elfogad egy új állásajánlatot. Közel 60%-uk viszont határozottan állítja, hogy megelégedne azzal, ha csak telefonos és videós állásinterjúra lenne lehetősége, úgy is tudna döntést hozni.

Álláskeresés világjárvány idején: az online megoldásoké a főszerep
Keressen valaki munkát akár azért, mert a koronavírus miatt kialakult helyzetben veszítette el az állását, vagy azért, mert éppen a világjárvány kitörése előtt mondott fel előző munkahelyén, első találkozása leendő munkaadójával valószínűleg nem a megszokott módon történik majd. A járványügyi intézkedések miatt ezen a területen is a személyes kontaktust nem igénylő megoldások kerültek előtérbe.

Mától ingyenesen lehet feladni álláshirdetéseket önkéntes és egészségügyi állásokra
A mai naptól minden, a koronavírussal szembeni küzdelmet elősegítő önkéntes, illetve egészségügyi állás közzétételét ingyenesen vállalja a Profession.hu. A kezdeményezés célja, hogy az egészségügyi háttérrel rendelkező szakembereket, illetve a segíteni vágyókat és azokat a helyeket, ahol most a legnagyobb szükség van rájuk, a lehető leghatékonyabban és leggyorsabban kössék össze.