2024.10.06 | Vasárnap
Brúnó, Renáta napja

Több százmillió forintnyi reálhozam kavaroghat a rendszerben
2011.11.21
Nyugdíj
510
Több százmillió forintnyi reálhozam kavaroghat a rendszerben  November 30-áig van lehetőségük arra magánnyugdíj- pénztárakból (mnyp.) az állami rendszerbe visszalépett tagoknak, hogy a nekik járó reálhozamról rendelkezzenek. Amennyiben ezt nem teszik, pénzük a tb-kasszát gyarapítja. Nem kevés pénzről van szó, írja az azenpenzem.hu.

Az azenpenzem.hu által megkeresett OTP Mnyp.-nál az első körben kifizetett reálhozam és tagdíjkiegészítés összegének kevesebb mint három százaléka (17 ezer tétel) érkezett vissza megszűnt bankszámla vagy ismeretlen címzett miatt. Ezeknek majdnem a felét sikeresen újrautalták, de közel kilencezren így is elérhetetlennek bizonyultak. Az utólag beérkezett, módosított tagi nyilatkozatok és írásos rendelkezések feldolgozása mellett telefonon is megpróbálnak kapcsolatba lépni az 'eltűnt' egykori tagokkal.
A cikk szerzőinek számításai szerint az át nem vett pénz összege meghaladhatja a 600 millió forintot. Ha a többieknél(Aegon, Allianz, ING) is hasonlóak az arányok, még az átlagnál alacsonyabb egy főre jutó reálhozam alapján is legalább 1,2 milliárd forintról mondanak le a volt magánpénztári tagok. Az AXA eddig 5,6 ezer főnek nem tudott fizetni. Ez mintegy 100 millió forint fel nem vett reálhozamot jelent.
A Generalinál 850 ügyfél nem vette át a reálhozam és tagdíjkiegészítés összegét, mintegy 9 millió forint értékben. Mindent megtesznek annak érdekében, hogy volt tagjaik hozzájussanak a nekik járó kifizetésekhez, nyilatkozta Lengyel Márk az azenpenzem.hu-nak. Náluk a reálhozamot át nem vett ügyfelek aránya a teljes tagság mindössze egy százalékát, az át nem vett pénz pedig az egész pénztári vagyon 0,02 százalékát teszi ki.
A Budapest pénztárnál a pénztártagok nem frissítették a lakcímadatokat, ezért a visszalépetteknek járó küldemények valamivel több mint négy százaléka érkezett vissza. Végül minden ötödiknél sikerült azonosítani a címzettet, de így is mintegy tízmillió forint lóg még a levegőben.
A pénzügyi felügyelet még augusztusban szólította fel a pénztárakat, hogy az adataikat időközben módosító tagoknak is fizessék ki reálhozamukat. A pénztáraknak a jogszabály alapján az új kifizetési cím megjelölését követő 8 munkanapon belül kell gondoskodniuk a reálhozam újbóli kifizetéséről, november 30-ig.
hvg.hu