2024.10.06 | Vasárnap
Brúnó, Renáta napja

Nyugdíjügyek: egyéni perek indulhatnak
2011.11.22
Nyugdíj
529
Nyugdíjügyek: egyéni perek indulhatnak  A szakszervezeteket nem érte meglepetésként a kötelező rendvédelmi kamarai tagságról szóló törvény, amely ellen azonban sok a kifogás.

Ellehetetleníti a szakszervezetek működését a rendvédelemben a belügyminiszter által beterjesztett 'a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996. évi XLIII. törvény közszolgálati életpályák összehangolásával összefüggő, valamint egyes munkaügyi tárgyú törvények módosításáról szóló' − vagyis lényegében a kötelező rendvédelmi kamarai tagságról szóló törvény. A Liga már a tervezet készítésekor tiltakozott, különösen azért, mert a fegyveres szervek esetében a még el sem fogadott új munkatörvénykönyv (mt.) szakszervezetekkel kapcsolatos rendelkezéseit már januártól hatályba léptetné a kormány. Azt is sérelmesnek tartja a Liga, hogy az új kamarai rendszer létrehozásával párhuzamosan módosítanák a jelenlegi mt.-t is, megengedve, hogy az érdek-képviseleti tagdíj levonásáért és átutalásáért ellenszolgáltatást kérjen a munkaadó, valamint hogy hatályát vesztené a munkavállalói érdek-képviseleti tagdíjfizetés önkéntességéről szóló 1991. évi XXIX. törvény.
Nem ért minket meglepetésként a törvény, mivel volt róla szó egy rendészeti érdekegyeztető tanácsi ülésen, ám a beterjesztés előtt már nem láthattuk és véleményezhettük a normaszöveget − mondta a Napi Gazdaságnak Bárdos Judit, a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete (BRDSZ) főtitkára. A szakszervezet leginkább azt kifogásolja, hogy a törvény egyedi érdek-képviseleti jogokat adna az új kamarának, amit alapvetően a munkaadó tart majd el és ő nevezi ki vezetőit is. A munkáltató a munkavállalók összes adatát átadná a kamarának, ami hozzávetőleg 80 ezer főt érintene. Aggályosnak tartják, hogy tisztázatlanok a kamara etikai eljárásának szabályai, amelyek komoly jogkövetkezményeket vonhatnak maguk után, elég csak a méltatlanná válási eljárásra gondolni − mondta a főtitkár.
A szakszervezetek kiiktatásával a munkaadó is sokat veszít majd − figyelmeztet Bárdos −, mivel az állomány problémáival a jövőben elsősorban a bírósági eljárásokban találkozik majd. Szerinte a kormány azt reméli, hogy a kísérleti modellként a rendvédelemben bevezetett szabályokkal megölheti a szakszervezeteket. A korhatár alatti nyugdíjakkal kapcsolatos törvénymódosítás szolgálati nyugdíjakat érintő passzusai miatt (a szolgálati nyugdíjat járadékká alakítaná a kabinet) a BRDSZ is csatlakozott a több más rendészeti érdekképviselet által a Helsinki Bizottsággal létrehozott együttműködéshez, amely segíthet abban, hogy az érdekképviseletek jogi úton érjék el céljaikat.
napi.hu