2024.10.06 | Vasárnap
Brúnó, Renáta napja

Rokkantnyugdíj-rendszer átalakítása: 5-ből 2 támogatás marad
2011.11.28
Nyugdíj
540
Rokkantnyugdíj-rendszer átalakítása: 5-ből 2 támogatás marad  Az Országgyűléshez benyújtották a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló T/5000. számú törvényjavaslatot. Melyek a legfontosabb változások?

A megváltozott munkaképességű személyek ellátó alrendszereinek összehangolását volt hivatott biztosítani a 2008-ban bevezetett szabályozás.Ennek célja egy olyan ellátórendszer és foglalkoztatási rehabilitációs eljárás, támogatási rendszer kialakítása volt, amelyben a rehabilitálható megváltozott munkaképességű személyek számára a foglalkoztatás nyújt megbízható jövedelmet és megélhetést.
Az ehhez kapcsolódó úgynevezett komplex minősítési rendszerben a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv megkeresésére a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal - a kérelmező lakóhelye, illetve tartózkodási helye szerint illetékes - szakértői bizottsága orvosi, szociális és foglalkozási szempontok alapján végez vizsgálatot, amely az egész szervezetre vonatkoztatott egészségkárosodás és a szakmai munkaképesség változás megállapítása mellett nem az elveszett, hanem a megmaradt képességekre koncentrál, és célja a rehabilitációra, a munkavégzés világába történő visszatérésre való ösztönzés.
A Széll Kálmán Terv célul tűzte ki a rokkantsági ellátórendszer átalakítását, ezáltal a munkaerő-piacon legálisan foglalkoztatottak számának, arányának növelését. Ennek végrehajtására a törvényjavaslat a megváltozott munkaképességű, egészségkárosodott személyek ellátórendszerének olyan irányú átalakítására tesz javaslatot, melynek célja a komplex rehabilitáció eszköztárával a foglalkoztatás elősegítése. A célok eléréséhez szükséges a jövedelempótló ellátások rendszerének, továbbá a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásához nyújtandó támogatási rendszer átalakítása, hatékonyabbá tétele is.
A megváltozott munkaképességű személyek új ellátásai
A rokkantsági nyugdíj, a rendszeres szociális járadék, az átmeneti járadék megszüntetésre kerülnek. Helyettük az egészségbiztosítási ellátások keretében új, egységes táppénz-szerű ellátás (a megváltozott munkaképességű személyek ellátása) vezetnek be:
A cikk elolvasható az adozona.hu weboldalon.